Το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι συμπεριελήφθη στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας»

Το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι συμπεριελήφθη στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης χώρας»

Το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι στο μητρώο των μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανώσεων που λειτουργούν ως «πράκτορες ξένης χώρας». Το Ίδρυμα διαψεύδει ότι έλαβε ποσά από πολίτες ξένων χωρών υποστηρίζοντας ότι χρηματοδοτείται αποκλειστικά από Ρώσους πολίτες, ενώ ο ίδιος ο Ναβάλνι υποστήριξε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε την απόφαση αυτή με «απευθείας εντολή του Πούτιν».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται, ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τον έλεγχο της δραστηριότητας του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς, τον οποίο πραγματοποίησε η Κύρια Διεύθυνση του υπουργείου Δικαιοσύνης της Μόσχας, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον νόμο, οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανώσεις, που λειτουργούν ως «πράκτορες ξένης χώρας», είναι υποχρεωμένες κάθε έξι μήνες να παρουσιάζουν τον απολογισμό της δραστηριότητας τους και τα πρόσωπα που απαρτίζουν την ηγεσία τους, μια φορά το τρίμηνο πρέπει να παρουσιάζουν έγγραφα στα οποία να επεξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους διέθεσαν χρηματικά ποσά ή έκαναν χρήση ξένων περιουσιακών στοιχείων, ενώ κάθε χρόνο επιθεωρητές θα εκδίδουν σχετικό πόρισμα μετά τους ελέγχους που πραγματοποιούν. Επίσης μια φορά το εξάμηνο, οι οργανώσεις αυτές θα πρέπει να δημοσιοποιούν στο διαδίκτυο ή να παρουσιάζουν στα ΜΜΕ τον απολογισμό της δράσης τους.

Στις αρχές Αυγούστου η Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας είχε ασκήσει ποινική δίωξη για ξέπλυμα παράνομων χρηματικών ποσών, με τα οποία χρηματοδοτούνταν το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς. Σύμφωνα με τις ανακριτικές αρχές, από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2018 άτομα που έχουν σχέση με τις δραστηριότητες του Ιδρύματος έλαβαν μεγάλο χρηματικό ποσό σε ξένο συνάλλαγμα και ρούβλια, ενώ το ποσό αυτό είχε αποκτηθεί με εγκληματική δραστηριότητα. Η Ανακριτική Επιτροπή πιστεύει ότι όσοι συμμετείχαν σ’ αυτή την εγκληματική δραστηριότητα νομιμοποίησαν τα χρήματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την χρηματοδότηση του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας οι δικαστικές αρχές κατέσχεσαν τους λογαριασμούς του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς και της οργάνωσης «Υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών», όπως και περισσότερους από 100 τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι διέψευσε ότι χρηματοδοτήθηκε από το εξωτερικό, δηλώνοντας ότι χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους Ρώσους πολίτες.

«Το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς χρηματοδοτείται αποκλειστικά από πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το ίδρυμα δεν έλαβε ποτέ καμία ξένη χρηματοδότηση» έγραψε στο twitter ο διευθυντής του Ιδρύματος Ιβάν Ζντάνοφ, θεωρώντας ότι η καταχώριση του ιδρύματος στο μητρώο των «πρακτόρων ξένης δύναμης» συνιστά «μια ακόμη απόπειρα φίμωσης του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ιδρύματος Κίρα Γιάρμις έγραψε στο Twitter ότι το Ίδρυμα δεν έλαβε ποτέ χρήματα από ξένους. «Με την απόφαση αυτή θέλουν να μας ασκήσουν πίεση, πρόκειται για μια απόπειρα να σταματήσουν τη δραστηριότητα μας, όπως έγινε και με την υπόθεση για το δήθεν ‘ξέπλυμα χρημάτων’ », έγραψε η Γιάρμις.

Ο ίδιος ο Αλεξέι Ναβάλνι εξέφρασε την πεποίθηση ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβε την απόφαση αυτή «με απευθείας εντολή του Πούτιν», ενώ χαρακτήρισε τις ενέργειες του υπουργείου Δικαιοσύνης «απολύτως έκνομες».

 

Πηγές: TASS, Reuters, Vedomosti

 

©Πηγή: amna.gr

Loading