Το Ιράν, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν τις αντιδράσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ εξαιτίας της εκτέλεσης του Ισμαήλ Χανίγια, ελάχιστοι θυμούνται ότι εδώ και αρκετό καιρό το Ιράν προγραμματίζει βίαια αντίποινα και κατά των ΗΠΑ, στοχοθετώντας ανώτατους πρώην αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου ίσως και του Ντόναλντ Τραμπ.

Τα ιρανικά σχέδια ενδέχεται να διαφέρουν ως προς την κλίμακα, έχουν όμως στόχο να αποδείξουν ότι οι δολοφόνοι ανώτατων Ιρανών αξιωματούχων ή των συνεργατών τους θα υποστούν συνέπειες.

Το δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι η δολοφονία αποδεικνύεται πολλές φορές δίκοπο μαχαίρι.

Το Ισραήλ επιχειρεί να αναχαιτίσει τα ιρανικά αντίποινα με την απειλή μιας μαζικής στρατιωτικής αντίδρασης, ενώ οι ΗΠΑ επικεντρώνονται σε νομικά μέτρα κατά Ιρανών επίδοξων εκτελεστών. Κανένας από τους δύο τρόπους προσέγγισης δεν έχει καταφέρει να σταματήσει τον επιμέρους στόχο της Τεχεράνης για εκδίκηση. Οι Ιρανοί επιθυμούν να αποδώσουν ευθύνες στο Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια τον προηγούμενο μήνα, καθώς επίσης και στις ΗΠΑ αναφορικά με την εκτέλεση του Κασέμ Σολεϊμανί, διοικητή των δυνάμεων Αλ-Κουντς, τον Ιανουάριο του 2020.

Πρόεδρος των ΗΠΑ τότε ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι σκοτώθηκε ο «μεγαλύτερος τρομοκράτης στον κόσμο». Ο Αγιατολάχ Χαμενεϊ είχε ορκιστεί εκδίκηση και το Ιράν έκανε από τότε αρκετές αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας σε αμερικανικό έδαφος. Η τελευταία απόπειρα αποκαλύφθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 6 Αυγούστου: ένας Πακιστανός, ο Ασίφ Ράζα Μερτσάντ, συνελήφθη τον προηγούμενο μήνα μετά την επισκέψή του στο Ιράν και παραπέμφθηκε σε δίκη με την κατηγορία του σχεδιασμού δολοφονίας πολιτικού ή κυβερνητικού αξιωματούχου σε αμερικανικό έδαφος.

Σύμφωνα με εγγραφές του Υπουργείου Δικαιοσύνης και δημοσιεύματα του τύπου, οι στόχοι του Ιράν περιλαμβάνουν πολλούς ανώτατους αξιωματούχους που συμμετείχαν στον σχεδιασμό της δολοφονίας του Σολεϊμανί. Μεταξύ αυτών, ενδέχεται να βρίσκεται και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το Ιράν έχει επίσης προσπαθήσει να δολοφονήσει Ιρανούς διαφωνούντες που ζουν στις ΗΠΑ, όπως η ακτιβίστρια Μασίχ Αλινεζάντ. Ένα άλλο σχέδιο στοχεύει σε έναν Ιρανό αποστάτη και τη σύζυγό του το 2021, στη Μέριλαντ: δύο Καναδοί στρατολογήθηκαν με αμοιβή 350.000 δολαρίων – συν τα έξοδα.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Ιδέες και Απόψεις» του ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Πρακτορείου.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading