Ανακαλύψτε τις τελευταίες εξελίξεις στην προσπάθεια ανάστασης του τριχωτού μαμούθ μέσω γενετικής μηχανικής. Η αμερικανική εταιρεία Colossal Bioscience, με αποστολή την αναβίωση του τριχωτού μαμούθ της εποχής των παγετώνων, παρουσίασε πρόσφατα το γενετικά τροποποιημένο μαλλιαρό ποντίκι. Αν και το ποντίκι αυτό είναι εντυπωσιακό με την εμφάνισή του, η επιστημονική κοινότητα παραμένει επιφυλακτική ως προς την ικανότητά του να συμβάλλει στην αναβίωση αυτού του αρχαίου είδους. Η Colossal Bioscience δεν προσπαθεί να κλωνοποιήσει μαμούθ από κατεψυγμένο γενετικό υλικό που έχει βρεθεί στη Σιβηρία, αλλά να μεταφέρει γονίδια του μαμούθ στον ασιατικό ελέφαντα.
Η εταιρεία, που εκτιμάται στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός υβριδικού είδους ελέφαντα με αντοχή στο κρύο. Παρά τις φιλοδοξίες της, η Colossal δεν αναμένει να επιτύχει τον στόχο της πριν από το 2028. Παρουσίασε το Κολοσσιαίο Μαλλιαρό Ποντίκι στις 4 Μαρτίου, μια ομάδα γενετικά τροποποιημένων ποντικών που μιμούνται τις φυσιολογικές και μεταβολικές ιδιότητες των προϊστορικών παχύδερμων.
Η μελέτη που συνόδευσε την παρουσίαση δεν έχει υποβληθεί σε έλεγχο, και ανεξάρτητοι ειδικοί, όπως ο γενετιστής Στέφαν Ρίσενμπεργκ από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, δήλωσαν ότι το επίτευγμα είναι εντυπωσιακό τεχνικά, αλλά δεν προάγει τη διαδικασία ανάστασης του μαμούθ. Ο Κρίστοφερ Πρέστον από το Πανεπιστήμιο της Μοντάνα πρόσθεσε ότι οι αλλαγές στους ελέφαντες δεν οδηγούν στην επιστροφή του τριχωτού μαμούθ, αλλά απλά μεταμορφώνουν το υπάρχον είδος.
Η Colossal έχει ήδη προχωρήσει στη σύγκριση των γονιδιωμάτων του ελέφαντα και του τριχωτού μαμούθ για να εντοπίσει γονίδια που μπορεί να επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά τους. Σε συνολική βάση, οι ερευνητές έχουν τροποποιήσει επτά γονίδια, στοχεύοντας να αλλάξουν το μήκος και τη μορφή του τριχώματος των ποντικών και να αυξήσουν τα επίπεδα λίπους. Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες εκφράζουν αμφιβολίες για την πρακτικότητα αυτής της προσπάθειας, καθώς η κλιματική αλλαγή καθιστά αβέβαιη την επιβίωση των υβριδικών ειδών.
Καθώς το τριχωτό μαμούθ υπήρχε μέχρι πριν από περίπου 4.000 χρόνια σε περιοχές με ψυχρό κλίμα, ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με την πιθανότητα επιβίωσης των δημιουργιών της Colossal στη σύγχρονη εποχή.
Πηγή περιεχομένου: in.gr