Ανακαλύψτε πώς μπορούμε να υπολογίσουμε την απόσταση της αστραπής με απλό μαθηματικό τρικ. Είναι απλώς μία παραδοσιακή αντίληψη ή έχει επιστημονική βάση; Σε αυτήν την περίπτωση, η φυσική μας παρέχει έναν γρήγορο και ακριβή υπολογισμό που μας βοηθά να κατανοήσουμε το φαινόμενο της καταιγίδας. Όταν παρατηρούμε μία καταιγίδα, η αστραπή αντιπροσωπεύει την εκφόρτιση του ηλεκτρισμού που διαχέεται είτε ανάμεσα στα σύννεφα είτε προς το έδαφος. Από την άλλη πλευρά, ο βρόντος που ακούμε είναι αποτέλεσμα της ταχείας διαστολής του αέρα εξαιτίας της υψηλής θερμότητας που προκαλεί ο κεραυνός. Αν βρισκόμαστε κοντά στο σημείο που χτυπά η αστραπή, τότε θα παρατηρήσουμε τη φωτεινή εκκένωση και θα ακούσουμε τον ήχο ταυτόχρονα. Ωστόσο, όταν η απόσταση είναι μεγαλύτερη, η οπτική και η ηχητική εμπειρία μας έρχονται σε διαφορετικούς χρόνους.
Αυτό οφείλεται στην ταχύτητα του φωτός, η οποία είναι σημαντικά μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου. Η ταχύτητα του ήχου είναι περίπου 1126 χλμ την ώρα, γεγονός που μας επιτρέπει να υπολογίσουμε την απόσταση του κεραυνού με ευκολία. Με απλοποίηση των υπολογισμών, καταλήγουμε στο ότι για κάθε 36 δευτερόλεπτα, ο ήχος διανύει περίπου 11 χλμ. Συνεπώς, αν μετρήσουμε μέχρι το 5 και ακούσουμε βροντή, τότε η αστραπή σημειώθηκε σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου.
Μαθαίνοντας την απόσταση του κεραυνού, τίθεται το ερώτημα αν είμαστε σε ασφαλή απόσταση από την καταιγίδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η βροντή μπορεί να γίνει αντιληπτή σε απόσταση έως 40 χιλιομέτρων. Είναι γνωστό ότι κεραυνοί έχουν σημειωθεί σε παρόμοιες αποστάσεις, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη να αναζητούμε καταφύγιο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Μην εμπιστεύεστε τη λαϊκή σοφία ότι ο κεραυνός δεν πλήττει ποτέ δύο φορές το ίδιο σημείο—το γεγονός είναι ότι το Empire State Building πλήττεται κατά μέσο όρο 23 φορές το χρόνο από κεραυνούς.
Πηγή περιεχομένου: in.gr