Η ανάλυση του μέλλοντος της Συρίας μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσσαντ και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις. Η πρόσφατη κατάρρευση του καθεστώτος Άσσαντ, που σημειώθηκε στις 8 Δεκεμβρίου, δεν είχε την αναμενόμενη επίδραση στην αποκατάσταση της σταθερότητας εντός της Συρίας και στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, παρά τις σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη φύση της νέας κυβέρνησης και τις προθέσεις των νέων ηγετών, έχει δημιουργηθεί η ελπίδα για μια νέα αρχή σε μια χώρα που έχει πληγεί σφοδρά από τον υπερδεκαετή εμφύλιο πόλεμο και τις ξένες παρεμβάσεις.
Ακόμα και σε ένα θετικό σενάριο, όπου οι φανατικοί ισλαμιστές που κατέχουν την εξουσία πράγματι επιδιώκουν τη σταθερότητα, η ανοικοδόμηση της Συρίας είναι μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή. Η οικονομία της είναι σε πλήρη κατάρρευση, και οι θεσμοί που θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη της επόμενης ημέρας είναι ανίκανοι να το κάνουν. Για να προχωρήσει η χώρα μπροστά, απαιτούνται ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις και διεθνής στήριξη, ώστε να αντιμετωπιστούν οι μακροχρόνιες συνέπειες της καταπίεσης και της καταστροφής.
Στους επόμενους μήνες θα διαφανεί το μέλλον της μετα-Άσσαντ Συρίας, με τα σενάρια να διαιρούνται σε δύο κύριες κατηγορίες. Αν οι μεταρρυθμίσεις προχωρήσουν και η διεθνής κοινότητα πεισθεί για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης να δημιουργήσει μια δημοκρατική πολιτεία, τότε θα μπορούσαν να αρθούν οι κυρώσεις και να εισρεύσουν οι απαραίτητοι πόροι. Αν όμως τα πράγματα εξελιχθούν διαφορετικά, το ρίσκο μιας νέας σύγκρουσης και ανθρωπιστικής κρίσης είναι αρκετά υψηλό.
Οι κερδισμένοι από αυτή τη δραματική αλλαγή φαίνεται να είναι η Τουρκία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, που επιδίωκαν την αποδυνάμωση του Άσσαντ και την ανατροπή της ρωσικής και ιρανικής επιρροής. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε άμεσες επιθέσεις κατά των Συριακών ενόπλων δυνάμεων για να περιορίσουν τις απειλές.
Για την Τουρκία, οι κύριες προτεραιότητες είναι η εξουδετέρωση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), η επιστροφή των Σύριων προσφύγων και η απόκτηση ενός στρατηγικού πλεονεκτήματος στη Συρία. Η Άγκυρα επιδιώκει να αξιοποιήσει την τρέχουσα ευνοϊκή συγκυρία και να ενισχύσει την παρουσία της στη Συρία, παρά τις αβεβαιότητες που προκύπτουν από την αμερικανική πολιτική.
Για την Αθήνα και τη Λευκωσία, το κύριο θέμα είναι η πιθανή οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, με τους φόβους να επανεμφανίζονται για την παραβίαση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν και οι δύο χώρες έχουν παρακείμενες ακτές, η διαδικασία αυτή απαιτεί προσοχή και στρατηγικό σχεδιασμό.
Πηγή περιεχομένου: in.gr