Το Μνημείο Ελευθερίας και Ενότητας δεν «πρόλαβε» την επέτειο Πτώσης του Τείχους

Το Μνημείο Ελευθερίας και Ενότητας δεν «πρόλαβε» την επέτειο Πτώσης του Τείχους

Παρά την προετοιμασία του Βερολίνου για τον εορτασμό της 30ής επετείου από την Πτώση του Τείχους με εκατοντάδες εκδηλώσεις, τα περισσότερα σχόλια συγκεντρώνει ένα έργο που δεν θα δει ο επισκέπτης της πόλης αυτές τις μέρες.

Το Μνημείο Ελευθερίας και Ενότητας, αφιερωμένο στην ειρηνική επανάσταση και στον αγώνα των Γερμανών για την επανένωση, επρόκειτο αρχικά να αποκαλυφθεί κατά την φετινή επέτειο. Κατόπιν, τα σχέδια άλλαξαν και ως ημερομηνία αποκάλυψης ορίστηκε η 30ή επέτειος της επανένωσης της Γερμανίας, στις 3 Οκτωβρίου 2020. Όπως ανακοινώθηκε ωστόσο πρόσφατα, το μνημείο δεν θα είναι έτοιμο ούτε τότε, καθώς το έργο «σκοντάφτει» σε οικονομικά, καλλιτεχνικά και τεχνικά εμπόδια.

Το έργο, το οποίο ονομάζεται «Πολίτες εν Κινήσει», αναπαριστά μια τεράστια τραμπάλα, πάνω στην οποία θα είναι γραμμένο το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών του 1989: «Είμαστε ο λαός, είμαστε ένας λαός». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα μπορεί να σηκώσει το βάρος 1400 ατόμων και αν στην μία του πλευρά στέκονται 20 άτομα περισσότερα από όσα στην άλλη, θα ταλαντώνεται, σε έκταση 1,5 μέτρου.

Η απόφαση για την κατασκευή του ελήφθη από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο το 2007, οπότε και υπολογίστηκε ότι θα κοστίσει 10 εκατομμύρια ευρώ. Στην συνέχεια, το κόστος ανέβηκε στα 17 εκατομμύρια, ενώ οι κατασκευαστές, η εταιρία σχεδιαστών «Milla» από την Στουτγκάρδη είχε να αντιμετωπίσει και τις κατηγορίες για αντιγραφή από τον αμερικανό Κριστόφ Λάουενστιν, ο οποίος υποστήριξε ότι το έργο αποτελεί το επίκεντρο της βραβευμένης του με Όσκαρ ταινίας μικρού μήκους «Balance». Στην συνέχεια, ζήτησε 100.000 ευρώ προκειμένου να αποσύρει τον ισχυρισμό του, κάτι το οποίο η γερμανική πλευρά χαρακτήρισε «απόπειρα εκβιασμού».

Τα προβλήματα ωστόσο του μνημείου δεν σταματούν εδώ, καθώς στο σημείο όπου πρόκειται να τοποθετηθεί, στα πρώην ανάκτορα του Αυτοκράτορα Γουλιέλμου, απέναντι από το «Νησί των Μουσείων» του Βερολίνου, βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη δύο μεγάλα έργα, ένας σταθμός του μετρό και ο πολυχώρος Humboldt Forum, του ομώνυμου πανεπιστημίου, στα οποία έχει δοθεί προτεραιότητα.

Η νέα αναβολή παράδοσης του μνημείου πάντως προκαλεί τώρα και νέες αντιδράσεις, σε ό,τι αφορά το σημείο έκθεσής του, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι έχουν προτείνει τον ελεύθερο σήμερα χώρο μεταξύ της Καγκελαρίας και του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, ως καταλληλότερο να φιλοξενήσει ένα σύμβολο αγώνα και ενότητας.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play