Το Μουσείο του Χαμόν: Εξελίσσεται σε κορυφαίο προορισμό στη Μαδρίτη

Το Μουσείο του Χαμόν: Εξελίσσεται σε κορυφαίο προορισμό στη Μαδρίτη

Ανακαλύψτε το Μουσείο του Χαμόν στη Μαδρίτη, έναν μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις της ισπανικής γαστρονομίας.

Ξέρετε ότι υπάρχει το Μουσείο του Χαμόν (το ισπανικό ζαμπόν) στη Μαδρίτη; Υπάρχει και είχε 4 εκατομμύρια επισκέπτες το 2023.

Το Μουσείο του Χαμόν είναι ήδη ένας από τους πιο επισκέψιμους χώρους στη Μαδρίτη, με πάνω από τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες, ξεπερνώντας ακόμη και το Μουσείο του Πράδο. Ξεκίνησε το 1960 ως οικογενειακή επιχείρηση και εξελίχθηκε σε μια γνωστή αλυσίδα καταστημάτων που ειδικεύεται στο ισπανικό ζαμπόν και άλλα παραδοσιακά προϊόντα αλλαντικών. Η επιχείρηση παράγει δικό της ψωμί, το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή δυο εκατομμυρίων σάντουιτς με ζαμπόν κάθε χρόνο.

Στο υπόγειο, υπάρχει μια εντυπωσιακή κάβα όπου αποθηκεύονται περίπου 40.000 ζαμπόν, τα οποία παραμένουν εκεί για να ωριμάσουν για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από εννέα μήνες έως και πέντε χρόνια.

Το Μουσείο του Χαμόν (Museo del Jamón) δεν είναι πραγματικό μουσείο με την κλασική έννοια του όρου, αλλά μια αλυσίδα εστιατορίων και κρεοπωλείων. Το όνομα Μουσείο χρησιμοποιείται μεταφορικά για να τονίσει τη σημασία και την ποικιλία του ζαμπόν που προσφέρουν. Είναι δημοφιλές σημείο για ντόπιους και τουρίστες, προσφέροντας αυθεντική ισπανική γαστρονομία, ενώ το 2023 κατέγραψε έσοδα πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ.

Το χαμόν (jamón) είναι ένας παραδοσιακός ισπανικός τύπος αλλαντικού από χοιρινό κρέας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι χαμόν, με τις διαφορές να σχετίζονται κυρίως με τη ράτσα των χοίρων, τον τρόπο διατροφής τους και τη διαδικασία ωρίμανσης. Οι δύο κύριοι τύποι χαμόν είναι το Jamón Ibérico και το Jamón Serrano.

Το χαμόν ξεχωρίζει για την πλούσια, έντονη γεύση του, με νότες ξηρών καρπών, χάρη στη διάσπαρτη ενδομυϊκή λιπαρή του σύσταση. Η υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά το κάνει ένα σχετικά υγιεινό προϊόν όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Τα μουσεία των αλλαντικών: το χαμόν θεωρείται ένα από τα πιο εμβληματικά και παραδοσιακά προϊόντα της Ισπανίας. Υπάρχουν όμως κι άλλες χώρες που παράγουν παρόμοια αλλαντικά με τη δική τους παράδοση και μουσεία, όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, υπάρχει το Μουσείο του Προσιούτο στην Πάρμα, αφιερωμένο στο διάσημο ζαμπόν της περιοχής.

Loading