Το μυστηριώδες πορτρέτο μιας γυναίκας με σινιόν αποκαλύπτεται κάτω από πίνακα του Πικάσο

Το μυστηριώδες πορτρέτο μιας γυναίκας με σινιόν αποκαλύπτεται κάτω από πίνακα του Πικάσο

Ανακαλύφθηκε ένα κρυμμένο πορτρέτο γυναίκας του Πικάσο, αποκαλύπτοντας την εξέλιξη της Γαλάζιας Περιόδου του καλλιτέχνη. Το πορτρέτο μιας γυναίκας, το οποίο υπήρξε θυσία στον καμβά ενός έργου του Πάμπλο Πικάσο το 1901, αποκαλύφθηκε σχεδόν 125 χρόνια μετά την αρχική του δημιουργία. Ο Πικάσο ζωγράφισε πάνω σε αυτό το πορτρέτο προκειμένου να απεικονίσει τον φίλο του γλύπτη Mateu Fernández de Soto, ο οποίος εικονίζεται να κάθεται σε ένα τραπέζι σε αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου. Ωστόσο, πρόσφατες αναλύσεις από το Ινστιτούτο Courtauld του Λονδίνου αποκάλυψαν τα αρχικά περιγράμματα της γυναίκας, χρησιμοποιώντας υπέρυθρες και ακτίνες Χ.

Αν και οι ειδικοί υποψιάζονταν την ύπαρξη του κρυμμένου πορτρέτου, δεν γνώριζαν τι ακριβώς θα έβρισκαν. Ο Barnaby Wright, αναπληρωτής επικεφαλής της Courtauld Gallery, εξήγησε ότι το πορτρέτο της γυναίκας αναδύθηκε κομμάτι-κομμάτι μέσω μιας ψηφιδωτής διαδικασίας σάρωσης. Μολονότι η ταυτότητα της γυναίκας παραμένει ασαφής, τα χαρακτηριστικά της και το χτένισμα σινιόν που είχε ήταν δημοφιλή στο Παρίσι κατά την περίοδο εκείνη.

Ο Πικάσο, μόλις 19 ετών όταν έφτασε στο Παρίσι, φαίνεται να έχει αλλάξει το στυλ και το θέμα του με αυτή τη δημιουργία, καθώς αναπτύσσει τον περίφημο τρόπο ζωγραφικής της Γαλάζιας Περιόδου. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, χρησιμοποιούσε πιο σκούρα χρώματα για να αποδώσει τη μελαγχολία και την απώλεια, επηρεασμένος από την αυτοκτονία του καλού του φίλου, Κάρλος Κασαγκέμας.

Ο Πικάσο επεξεργάστηκε αυτόν τον καμβά ίσως και τρεις ή τέσσερις φορές, αποδεικνύοντας την ευχαρίστησή του στη διαδικασία μετατροπής μιας εικόνας σε άλλη. Η νέα απεικόνιση, με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, έφερε στην επιφάνεια τα χαρακτηριστικά της γυναίκας, κάνοντάς την να φαίνεται σχεδόν ζωντανή κάτω από την επιφάνεια του τελικού πίνακα.

Η έκθεση του πορτρέτου του Mateu Fernández de Soto θα διαρκέσει από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 26 Μαΐου στην Courtauld Gallery του Λονδίνου.

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play