Το παράνομο εμπόριο καπνού στο επίκεντρο των συζητήσεων στο οικονομικό φόρουμ Δελφών

Το παράνομο εμπόριο καπνού στο επίκεντρο των συζητήσεων στο οικονομικό φόρουμ Δελφών

Στο Delphi Forum X συμμετείχε για άλλη μια χρονιά η JTI, εκπροσωπούμενη από την Lucine Ovumyan, Senior VP Corporate Affairs & Communications και μέλος της ανώτερης διοίκησης της εταιρείας.

Η κυρία Ovumyan συμμετείχε σε δύο συζητήσεις, με θέματα που άπτονται όχι μόνο του κλάδου και της βιομηχανίας, αλλά και της πολιτείας, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Στην πρώτη θεματική συζήτηση, με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας το παράνομο εμπόριο: Συνέργειες Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε κρίσιμους κλάδους», η κυρία Ovumyan τόνισε ότι το παράνομο εμπόριο καπνικών συνιστά ένα σημαντικό διεθνές πρόβλημα, καθώς αντιπροσωπεύει το 11% του συνόλου του παγκόσμιου εμπορίου καπνικών. Επίσης, επισήμανε ότι η καταπολέμησή του θα μπορούσε να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά σχεδόν 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, με την απώλεια για τα κρατικά ταμεία στην Ελλάδα να υπολογίζεται σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Η Ελλάδα, ωστόσο, έχει αναδειχθεί σε διεθνές σημείο αναφοράς, καθώς, με τη συνεργασία της Πολιτείας, των αρμόδιων Αρχών και του κλάδου, το ποσοστό της παράνομης αγοράς έχει μειωθεί από περίπου 30% το 2022 σε κοντά στο 20% σήμερα.

Αναφερόμενη στις σχέσεις με την ελληνική Πολιτεία, εξήρε τη συνεργασία της JTI με την ΑΑΔΕ, με την οποία η JTI συνυπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας το 2023, καθώς και τις συνέργειες με τη νεοσύστατη ΔΑΟΕ που έχουν αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε ειδική μνεία στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατά του παράνομου εμπορίου καπνικών, την οποία υλοποιεί αυτή την περίοδο η JTI σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα σύμπραξης Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στη δεύτερη θεματική συζήτηση, με τίτλο «Έξυπνη ρύθμιση για την καινοτομία – Σε μια εποχή τεχνολογικών αλμάτων, πώς μπορούν οι οικονομίες να παραμείνουν ανταγωνιστικές;», η κυρία Ovumyan επισήμανε ότι η ορθή ρύθμιση θέτει τα όρια, προστατεύει τις κοινωνίες και ευνοεί την καινοτομία, τονίζοντας ότι η ρύθμιση θα πρέπει να διαμορφώνει το μέλλον και όχι να το «παγώνει».

Φέρνοντας το παράδειγμα του κλάδου προϊόντων καπνού και νικοτίνης, υπογράμμισε ότι η JTI επενδύει δισεκατομμύρια για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων νέας γενιάς, που μπορούν δυνητικά να μειώσουν τους κινδύνους που συνδέονται με το παραδοσιακό κάπνισμα. Τόνισε ότι είναι κρίσιμο οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε αυτά, ενώ οι εταιρείες χρειάζεται να ενθαρρύνονται να επενδύουν για τη διαρκή βελτίωση και αναβάθμισή τους.

«Τα ρυθμιστικά πλαίσια χρειάζεται να επικαιροποιούνται», κατέληξε η κυρία Ovumyan, αναφερόμενη στο μοντέλο της Ευέλικτης Ρύθμισης του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με το οποίο οι κανόνες πρέπει να εξελίσσονται καθώς εξελίσσεται η επιστήμη και η τεχνολογία. «Στον κλάδο μας, τα καινοτόμα προϊόντα νικοτίνης πρέπει να ρυθμίζονται με τρόπο που να ενσωματώνει την επιστημονική εξέλιξη» υπογράμμισε.

Loading

Play