Το πολιτικό κενό και οι πραγματικές ευθύνες

Το πολιτικό κενό και οι πραγματικές ευθύνες

Η ανάλυση της κρίσης νομιμοποίησης της κυβέρνησης και της απουσίας πολιτικής εκπροσώπησης στην κοινωνία. Η διαπίστωση ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο ρήγμα στην κοινωνία, το οποίο εξηγεί την κρίση νομιμοποίησης της κυβέρνησης, είναι ευρέως γνωστή. Ωστόσο, το ουσιαστικό ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι γιατί συμβαίνει αυτό.

Η μεγάλη δυσπιστία της κοινωνίας απέναντι στα κόμματα εξουσίας και ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης δεν αρκούν για να εξηγήσουν την έκταση του προβλήματος. Το ζήτημα προκύπτει από την αντίληψη που έχουν τα πολιτικά κόμματα για την πολιτική, η οποία φαίνεται να μη συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Πολλοί πολιτικοί αντιμετωπίζουν την πολιτική ως ένα μέσο εκφοράς της λαϊκής οργής, χρησιμοποιώντας έντονη ρητορική για να κερδίσουν υποστήριξη, αλλά αυτή η προσέγγιση δεν πείθει. Η κοινωνία, συνειδητοποιώντας τη δική της δύναμη, επιθυμεί να ακούσει φωνές από ανθρώπους που δεν είναι επαγγελματίες πολιτικοί, όπως οι γονείς θυμάτων.

Η πολιτική πρέπει να επαναφέρει τη διαδικασία της συνεννόησης και της εκπροσώπησης, ώστε να μετατρέψει τη λαϊκή οργή σε κοινό όραμα. Χρειάζεται μια πολιτική που να εστιάζει στην κατανόηση των προβλημάτων και να διαμορφώνει εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης, και όχι απλώς να προβάλλει αποσπασματικές λύσεις ή να επενδύει σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Μια τέτοια πολιτική θα έδινε στην κοινωνία την αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να επιφέρει αλλαγές, δημιουργώντας ένα σταθερό και τεκμηριωμένο αφήγημα που θα αποδυνάμωνε τις αποσπασματικές κυβερνητικές προσεγγίσεις. Αντίθετα, η τρέχουσα πολιτική κατάσταση απαιτεί διαδικασίες πιο παραγωγικές από τις συνήθεις κομματικές πρακτικές και ηγεσίες ικανές να οραματίζονται το μέλλον της χώρας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play