Το πολιτικό ταξίδι του Μάριο Βάργκας Λιόσα: Από τον Κάστρο στη Θάτσερ

Το πολιτικό ταξίδι του Μάριο Βάργκας Λιόσα: Από τον Κάστρο στη Θάτσερ

Ανακαλύψτε την πολιτική διαδρομή του Μάριο Βάργκας Λιόσα και την επιρροή του στη Λατινική Αμερική. Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα, ένας από τους πιο εμβληματικούς συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής, έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία του Περού το 1990, ενσαρκώνοντας την ίδια ένταση και πα passion που διέκριναν τα έργα του. Παρ’ ότι προειδοποιήθηκε για τις συνέπειες της πολιτικής του απόφασης, ο Βάργκας Λιόσα δεν πτοήθηκε. Οι ικανότητές του ως υποψήφιος προέδρος αποδείχθηκαν καταιγιστικές, αν και τελικά υπήρξε ηττημένος από τον Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, έναν μηχανικό γεωπόνο που θα κατέληγε δικτάτορας.

Ένας σύγχρονος Ιάσονας, όπως τον χαρακτήρισε ο Juan Diego Quesada στην El País, ο Βάργκας Λιόσα επιδίωξε μια πολιτική καριέρα με ηθικά κίνητρα, αν και η σύζυγός του, Πατρίθια Λιόσα, δήλωσε ότι αυτό δεν ήταν το μοναδικό κίνητρο. Η επιθυμία του να ζήσει μια εμπειρία που να θυμίζει το Μεγάλο Μυθιστόρημα, τον ώθησε να πολιτευθεί.

Ο συγγραφέας ήταν βαθιά επηρεασμένος από τη φιλοσοφία του Ζαν Πολ Σαρτρ και την αριστερή ιδεολογία, συμμετέχοντας σε κομμουνιστικές ομάδες στην νεαρή του ηλικία. Ωστόσο, με τον καιρό, αποστασιοποιήθηκε από τις αριστερές ιδέες, στραφώντας προς τον φιλελευθερισμό, ένα ταξίδι που τον οδήγησε να επικρίνει τον αυταρχισμό και τη φτώχεια που συνδέονταν με τη γραμμή αυτή.

Η πολιτική του πορεία υπήρξε γεμάτη προκλήσεις, καθώς οι αντίπαλοί του περιμέναν την παραμικρή του αποτυχία, ενώ κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η καμπάνια του συναντήθηκε με σφοδρές επιθέσεις. Αλλά ο Λιόσα δεν δίστασε να εκφράσει τις απόψεις του ανοιχτά και να προτείνει ανατρεπτικές αλλαγές.

Ο Βάργκας Λιόσα συνέχισε να είναι μια σημαντική φιγούρα στην πολιτική σκηνή, συχνά υποστηρίζοντας φιλελεύθερες θέσεις και καταγγέλλοντας την πολιτική διαφθορά, μέχρι το θάνατό του το 2025.

Βίντεο:

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play