Το ποσοστό 80% – 20% στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Το ποσοστό 80% – 20% στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ανάλυση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των προοπτικών διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Θεού θέλοντος, οι προσπάθειές μας θα έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, αυτή είναι η πρόθεσή μας σημείωσε ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, αναφερόμενος στο σύνολο των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλά διαρκώς για ένα παράθυρο ευκαιρίας.

Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, στην οποία γίνονται σεβαστά τα νόμιμα δικαιώματα όλων των πλευρών. Είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής ο καθορισμός των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά στη δική του ομιλία ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς ζητήματος με τη γείτονά της: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η διαφορά αυτή δεν έχει διευθετηθεί επί περισσότερα από 40 χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μοιραίο να παραμείνει άλυτη.

Τα σενάρια ότι Ελλάδα και Τουρκία θα προχωρήσουν σε συνομιλίες με ορίζοντα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, έχουν ήδη αρχίσει να φουντώνουν, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι δηλώνουν πως η εντολή στους δύο Υπουργούς Εξωτερικών είναι να διερευνήσουν αν οι δύο χώρες μπορούν να ξεκινήσουν συζητήσεις. Ωστόσο, οι πηγές με γνώση των εξελίξεων εκτιμούν ότι το ποσοστό να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις είναι 20% με το ενδεχόμενο αποτυχίας να παραμένει στο 80%.

Το παράθυρο ευκαιρίας του 20% προϋποθέτει η Τουρκία να μη θέσει στη συζήτηση το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών ή της κυριαρχίας τους, ούτε και τις γκρίζες ζώνες. Αναγνωρίζεται ότι ζητήματα κυριαρχίας δεν τίθενται προς συζήτηση.

Αυτό που υπογραμμίζουν οι παρατηρητές είναι ότι, παρά τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ο διάλογος μπορεί να ξεκινήσει, εάν δεν δυναμιτίζεται από δηλώσεις που υπονοούν παραχωρήσεις και υποχωρήσεις. Ο συμβιβασμός παραμένει το μεγάλο ζητούμενο για τις δύο πλευρές, οι οποίες θα χρειαστεί να συμφωνήσουν για την έναρξη του διαλόγου, αντιμετωπίζοντας μεγάλα εμπόδια που απαιτούν ισχυρή πολιτική βούληση.

Το Κυπριακό παραμένει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με ερωτήματα να ανακύπτουν σχετικά με την προοπτική για λύση εάν Ελλάδα και Τουρκία φτάσουν σε συμφωνία για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Loading