Με στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων ατόμων άνω των 55 ετών στις ψηφιακές συναλλαγές, η Alpha Bank παρέχει δια ζώσης και διαδικτυακά σεμινάρια στο πλαίσιο του προγράμματος «e-κονομία για όλους».
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, για τον ψηφιακό χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό, οι πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας στην Ελλάδα έχουν τη χαμηλότερη βαθμολογία από όλες τις ηλικιακές ομάδες, η οποία δεν ξεπερνά τις 37 μονάδες, όταν ο μέσος όρος του γενικού πληθυσμού φθάνει τις 54 μονάδες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας, τα άτομα άνω των 55 ετών δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν πώς μπορούν να πραγματοποιήσουν ασφαλείς διαδικτυακές συναλλαγές, ενώ έχουν το χαμηλότερο ποσοστό λήψης μέτρων για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων.
Τα σεμινάρια που έχει σχεδιάσει η Alpha Bank σε συνεργασία με την ΜΚΟ People Behind αποτελούν τμήμα της πρωτοβουλίας εταιρικής κοινωνικής ευθύνης IQonomy της Τράπεζας και προσφέρουν τις εξής θεματικές:
– Κάρτες και συναλλαγές – Είδη καρτών, έκδοση κάρτας, ηλεκτρονικές αγορές και πληρωμές στο Taxisnet με κάρτα.
– Ασφάλεια – Ενημέρωση για ασφαλείς συναλλαγές και συνήθεις απάτες, αντιμετώπιση φόβου και απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση απάτης.
– e-Banking – Οφέλη του web και του mobile banking, παρουσίαση του myAlpha Web και του myAlpha Mobile.
– Εγγυήσεις – Οδηγίες και προφυλάξεις για εγγυητές δανείων ή συνδικαιούχους λογαριασμών, οικονομική απάτη ως μορφή κακοποίησης ηλικιωμένων.
Ο πρώτος κύκλος των σεμιναρίων ξεκίνησε πρόσφατα από τον Δήμο Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, όπου πάνω από 70 δημότες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε μία σειρά από θεματικές στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ιωνία».
Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος πραγματοποιείται από χθες, 21 Μαΐου έως τις 11 Ιουνίου στη Λέσχη Φιλίας Γκύζη του Δήμου Αθηναίων. Μέχρι το τέλος του έτους, θα ακολουθήσουν ακόμα 5 κύκλοι δια ζώσης σεμιναρίων σε περιοχές της Αττικής, καθώς και δύο διαδικτυακοί κύκλοι οι οποίοι απευθύνονται σε άτομα άνω των 55 ετών από όλη την Ελλάδα.
Για τον πρώτο διαδικτυακό κύκλο, ο οποίος ξεκινά στις 3 Ιουνίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 30 Μαΐου.