Το σχέδιο των ΗΠΑ για ειρήνη στην Ουκρανία: Μια πρόταση που προκαλεί ερωτηματικά

Το σχέδιο των ΗΠΑ για ειρήνη στην Ουκρανία: Μια πρόταση που προκαλεί ερωτηματικά

Αναλυτική προσέγγιση του αμερικανικού σχεδίου ειρήνης στην Ουκρανία και των αντιδράσεων από το Κίεβο. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πρόσφατα ότι υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, μετά την αντίθεση του Ουκρανού ηγέτη, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 23 Απριλίου, ο Τραμπ τόνισε ότι η Ουκρανία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια τριετία πολέμου ή να χάσει ολόκληρη τη χώρα. Η πρόταση των ΗΠΑ περιλαμβάνει την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους και των εδαφών που κατέχει ο ρωσικός στρατός στην ανατολική Ουκρανία, απορρίπτοντας ταυτόχρονα την ένταξη της Ουκρανίας στο NATO. Η κατάσταση φαίνεται περίπλοκη, καθώς ο Ζελένσκι δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει τίποτα προς συζήτηση και ότι οι προτάσεις αυτές παραβιάζουν το Σύνταγμα της χώρας.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις του σχεδίου, ο Βρετανός αναλυτής, Ανατόλ Λίβεν, επεσήμανε ότι η κατάλληλη αντίδραση της Ουκρανίας και της Ευρώπης δεν θα πρέπει να είναι μόνο ένα όχι, αλλά μια διαπραγμάτευση. Ο Λίβεν τόνισε ότι η υλοποίηση της κατάπαυσης του πυρός στη γραμμή του μετώπου είναι σημαντική, καθώς οι Ουκρανοί δεν έχουν τη δυνατότητα να ανακαταλάβουν εδάφη που κατέχει η Ρωσία. Οι προτάσεις των ΗΠΑ περιλαμβάνουν και την αποδοχή μιας συνθήκης ουδετερότητας για την Ουκρανία, κάτι που φαίνεται να έχει γίνει αποδεκτό από το Κίεβο στο παρελθόν.

Σημαντική είναι και η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου, η οποία ανέφερε ότι η προσφορά του Τραμπ για αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία ισχύει μόνο για τις ΗΠΑ, χωρίς να απαιτεί από την Ουκρανία να ακολουθήσει το παράδειγμα. Στο μεταξύ, ο Λίβεν προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς η απόρριψη του αμερικανικού σχεδίου θα μπορούσε να τους φέρει σε δυσχερή θέση αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να αποσύρουν τη στήριξή τους.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play