Το σέρφινγκ γίνεται βιώσιμο με τις νέες ανακυκλώσιμες αδιάβροχες φόρμες

Το σέρφινγκ γίνεται βιώσιμο με τις νέες ανακυκλώσιμες αδιάβροχες φόρμες

    Πολύ συχνά η κουλτούρα του σερφ περηφανεύεται για την ιδιαίτερη σχέση της με τη φύση. Υπάρχει όμως πίσω απ’ όλο αυτό ένα μυστικό, οι παλιές αδιάβροχες στολές.
    Το αλατόνερο, η υπεριώδης ακτινοβολία και η  δυσκολία του να βάλει κανείς μια τέτοια στολή οδηγεί αυτές τις στολές να χάνουν εντός διετίας την ελαστικότητά και τη θερμότητά τους. Επειδή οι στολές αυτές δεν είναι φτιαγμένες από βιοδιασπώμενο υλικό, οι σερφερ είναι συχνά αναγκασμένοι να τις κρατούν, ακόμη και αφού πάψουν να τις χρησιμοποιούν.
    «Υπάρχουν πάρα πολλές στολές στα γκαράζ και τα σπίτια μας» δήλωσε στο Reuters ο Τομ Κέι ιδρυτής της μάρκας Finisterre.
    Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει ότι οι περισσότερες στολές δεν κρατάνε πάνω από δύο χρόνια και μετά δεν υπάρχει καθοδήγηση για το τι πρέπει να γίνει με αυτές.
    Εξάλλου, το νεοπρένιο, το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένες οι στολές, το οποίο είναι γνωστό για τη θερμομόνωση και την ελαστικότητά του, δεν ανακυκλώνεται, σε αντίθεση με πολλά άλλα πλαστικά.
    «Κατασκευάζεται με έναν τρόπο που δεν μπορεί να γίνει η αντίστροφη διαδικασία την αποσύνθεσης, γι’ αυτό και η ανακύκλωση αυτού του υλικού αποτελεί πρόκληση» εξηγεί η σχεδιάστρια της Finisterre Τζένι Μπανκς.
    Μετά από δυο χρόνια έρευνας και πειραματισμού δημιουργήθηκε η πρώτη πλήρως ανακυκλώσιμη στολή.
    Το πρώτο πρωτότυπο δοκιμάστηκε από τον Κέι και διαπιστώθηκε ότι είναι λίγο πιο ζεστό από το συνηθισμένο. Υπήρξε μια δυσκολία στο να τη φορέσει κανείς, αλλά πρόκειται για μια πολύ ελπιδοφόρα πρώτη αρχή, εξήγησε ο Κέι.
    «Κάνουμε ακόμη δοκιμές προτού τελειοποιήσουμε το επόμενο πρωτότυπο», δήλωσε ο ίδιος και πρόσθεσε πως, όταν θα βγει στην αγορά, θα πρέπει να έχει τιμή συγκρίσιμη με τις συνηθισμένες στολές.
    Η Μπανκς εξηγεί ότι οι άλλες εταιρείες θα μπορούν να προμηθεύονται από την Finisterre αυτή τη στολή, προκειμένου όλη η αγορά που αφορά τις στολές των σέρφερ να γίνει πιο φιλική προς το περιβάλλον.
    Η Finisterre θα συνεργαστεί με την επίσης βρετανική Renew ELP για μια καινοτόμα τεχνολογία ανακύκλωσης στην οποία τα υφάσματα θα διασπώνται και θα μετατρέπονται σε αργό πετρέλαιο που θα μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί από τη βιομηχανία πλαστικών. Στο πλαίσιο αυτών των δοκιμών τον Οκτώβριο οι εταιρείες θα «ξαναγοράσουν» τις  παλιές μη ανακυκλώσιμες έως τώρα στολές, ώστε  να τις χρησιμοποιήσουν για δοκιμές της νέας μεθόδου ανακύκλωσης.

    ΜΛΑ

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Loading

Play