Αναλύσεις για την κατανάλωση ρούχων στην ΕΕ, περιβαλλοντική επιβάρυνση και προτάσεις βιώσιμης μόδας. Ο μέσος πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγοράζει 19 κιλά ρούχων ετησίως, με την παραγωγή 16 κιλών απορριμμάτων από ρούχα και άλλα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, όπως προκύπτει από νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (AEMA). Το 2022, η Ευρώπη κατέγραψε τη μεγαλύτερη κατανάλωση fast fashion, γεγονός που έχει σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες, ειδικά για τον Παγκόσμιο Νότο.
Η ραγδαία αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων, η επιρροή των social media και οι χαμηλές τιμές των συνθετικών υφασμάτων έχουν οδηγήσει σε υπερκαταναλωτισμό μόδας. Μόνο το 2023, η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης σημείωσε κύκλο εργασιών 170 δισεκατομμυρίων ευρώ, με 1,3 εκατομμύρια εργαζόμενους.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανίας μόδας είναι ανησυχητικό: απαιτήθηκαν 234 εκατομμύρια τόνοι πρώτων υλών για την παραγωγή ενδυμάτων στην ΕΕ το 2022, με τις εκπομπές CO₂ από την αλυσίδα αξίας των προϊόντων να φτάνουν τους 159 εκατομμύρια τόνους. Ο υδατικός απολογισμός ανήλθε σε 5,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα μπλε νερού, κυρίως για την καλλιέργεια βαμβακιού σε ασιατικές χώρες.
Η AEMA επισημαίνει ότι το 70-85% των περιβαλλοντικών επιπτώσεων εντοπίζεται εκτός της Ε.Ε., με σοβαρές κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Η κατάσταση ανακύκλωσης είναι επίσης ανησυχητική, καθώς μόνο το 15% των απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργίας συλλέγεται για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση. Το υπόλοιπο 85% οδηγείται σε καύση ή ταφή, με έως και 9% των ρούχων να καταστρέφονται προτού καν χρησιμοποιηθούν.
Η ΕΕ εξήγαγε το 2023 1,4 εκατομμύρια τόνους μεταχειρισμένων ρούχων, κυρίως σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, όπου τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν σε χωματερές. Από το 2025, οι χώρες μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να εφαρμόσουν συστήματα διαλογής μεταχειρισμένων ενδυμάτων, όμως η AEMA προειδοποιεί ότι με την αύξηση της διαλογής, μπορεί να αυξάνεται και η εξαγωγή του προβλήματος.
Η έκθεση καταλήγει με την πρόταση για ένα νέο μοντέλο μόδας, που να εστιάζει στην ποιότητα και την επανάχρηση, προκειμένου να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να διασφαλιστεί η προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr