Το σύνδρομο Rebecca: Μια αναδρομή στη ζήλια που απειλεί τις σχέσεις

Το σύνδρομο Rebecca: Μια αναδρομή στη ζήλια που απειλεί τις σχέσεις

Ανακαλύψτε πώς η αναδρομική ζήλια επηρεάζει τις σχέσεις, ιδίως μέσω των social media. Σου έχει τύχει να δεις φωτογραφίες του συντρόφου σου με μια πρώην στην αγκαλιά του στα social media; Σχεδόν σε όλες μας… Το σύνδρομο Rebecca, ή αλλιώς αναδρομική ζήλια, αναφέρεται σε συναισθήματα ζήλιας για πράγματα που συνέβησαν στο παρελθόν. Τα άτομα που το βιώνουν μπορεί να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τον/την πρώην του/της συντρόφου τους και να πιστεύουν ότι οι πρώην ήταν πιο όμορφοι ή πιο έξυπνοι.

Αν και μπορεί να μην έχετε ακούσει ποτέ για αυτό το σύνδρομο, ίσως γνωρίζετε το γοτθικό μυθιστόρημα από το οποίο πήρε το όνομά του. Συγγραφέας του βιβλίου Rebecca ήταν η Αγγλίδα Daphne du Maurier. Η ιστορία ακολουθεί μια νεαρή γυναίκα που παντρεύεται έναν πλούσιο άνδρα και μετακομίζει στο σπίτι του, αλλά σύντομα ανακαλύπτει ότι νιώθει αβοήθητη, καθώς οι άνθρωποι γύρω της είναι ακόμη αφοσιωμένοι στην εκλιπούσα γυναίκα του, την Rebecca.

Ο Δρ Ντάριαν Λίντερ, ψυχαναλυτής και ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Φροϋδικής Ανάλυσης και Έρευνας στο Λονδίνο, εμπνεύστηκε από το μυθιστόρημα και επινόησε τον όρο Σύνδρομο Rebecca για να αναφερθεί στην αναδρομική ζήλια. Ωστόσο, αυτή η μορφή ζήλιας δεν είναι απλώς μυθοπλασία, καθώς πολλοί άνθρωποι καταθέτουν ότι βιώνουν τέτοιου είδους συναισθήματα.

Ο Βρετανός ψυχοθεραπευτής Τόμπι Ίνγκαμ εξηγεί ότι δεν προκύπτει άμεσα από τις σχέσεις, αλλά έχει ρίζες στην παιδική ηλικία. Μπορεί τα εμμονικά αυτά συναισθήματα να σχετίζονται με συναισθήματα παραμέλησης από τους γονείς μας, γεγονός που μας καθιστά ευάλωτους στην αναδρομική ζήλια στις τρέχουσες σχέσεις μας.

Μια συστηματική ανασκόπηση 230 μελετών σχετικά με τη ζήλια αποκάλυψε ότι, ως επί το πλείστον, σχετίζεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση και προηγούμενες εμπειρίες απιστίας. Σε έρευνα σε παντρεμένα ζευγάρια, το 79% των ανδρών και το 66% των γυναικών ομολόγησαν ότι έχουν νιώσει ζήλια. Επιπλέον, τα social media μπορεί να ενθαρρύνουν την αναδρομική ζήλια, επιτρέποντάς μας να δούμε λεπτομέρειες για τις προηγούμενες σχέσεις του συντρόφου μας.

Για να αντιμετωπιστεί το σύνδρομο Rebecca, οι άνθρωποι θα πρέπει να ρωτήσουν τον εαυτό τους εάν το άγχος και οι ενοχλητικές σκέψεις τους σχετίζονται με το παρελθόν τους και όχι με την τρέχουσα σχέση τους. Ο Ίνγκαμ προτρέπει να αποφεύγουν την αναδρομή σε παλαιότερες δημοσιεύσεις και να μην αναζητούν λεπτομέρειες για το παρελθόν του/της συντρόφου τους. Η αναζήτηση βοήθειας από έναν ειδικό είναι επίσης σημαντική.

Loading

Play