Από τον Δημήτρη Αντωνόπουλο
Πέρυσι έκανε το ντεμπούτο του στο «Σταύρος Νιάρχος», φέτος το Taste of Athens επιστρέφει ανανεωμένο στο κέντρο της πόλης και στήνει στο Ζάππειο μια μεγάλη γιορτή της αθηναϊκής γαστρονομίας. Η Αθήνα πλασάρεται έτσι για τα καλά δίπλα σε πόλεις όπως η Μόσχα, το Σίντνεϊ, η Μελβούρνη, το Σάο Πάολο, το Χονγκ Κονγκ, το Ντουμπάι, το Λονδίνο, το Άμστερνταμ ή το Τορόντο, που τα φεστιβάλ τους αποτελούν μια χαρούμενη συνάντηση για foodies με παγκόσμια εμβέλεια. Έχουν πετύχει μάλιστα, από όταν ξεκίνησαν το 2004 στο Λονδίνο, να γίνουν ένας σημαντικός λόγος επίσκεψης στις πόλεις όπου διοργανώνονται, έχοντας δημιουργήσει μια κοινότητα πιστών επισκεπτών η οποία θέλει να δοκιμάζει τις γαστρονομικές εξελίξεις που επηρεάζουν τις γαστρονομικές τάσεις του κόσμου.
Επίκεντρο του φεστιβάλ τα περίπτερα δεκατεσσάρων αθηναϊκών εστιατόριων, ανάμεσά τους κάποια βραβευμένα με Χρυσό Σκούφο, Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας και αστέρια Michelin, που εκφράζουν το δυναμισμό της γαστρονομικής σκηνής της πόλης. Μιλάμε για τη «Σπονδή» με επικεφαλής σεφ τον Άγγελο Λάντο, το «Varoulko Seaside» με τον Λευτέρη Λαζάρου και τον Γιάννη Παρίκο, τη «Hytra» με τον Τάσο Μαντή, το «Βalthazar» με τον Χριστόφορο Πέσκια, το «Vezene» και το «Βirdman» του Άρη Βεζενέ, το «Fuga» με τον Δημήτρη Κατριβέση, το «Ψωμί & Αλάτι» με τον Γιάννη Λουκάκο, την «Cookoovaya» με τους Σπύρο και Βαγγέλη Λιάκο, Περικλή Κοσκινά και Μάνο Ζουρνατζή, το «ΦΒΚ» με τον Δήμο Μπαλόπουλο, το «Mr Pug Athens» με τον Γιώργο Βενιέρη, το «Ergon» με τους Λευτέρη Αθανασόπουλο και Παναγιώτη Ξάνθη, το «Sense Athens» με τον Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο και το «Artisanal Lounge & Gardens» με τον Δημήτρη Δημητριάδη.
Καθένα παρουσιάζει ένα ειδικό μενού γευσιγνωσίας με μερικά από τα signature πιάτα του σε προνομιακές τιμές ( € 3, 6, 9 και 12), τα οποία θα μπορείτε να διαλέγετε ελεύθερα για να φτιάξετε το προσωπικό μας menu dégustation και να το απολαύσουμε παρεΐστικα, δοκιμάζοντας και συζητώντας σαν παθιασμένοι foodies. Παράλληλα θα γνωρίσετε από κοντά μερικούς από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους σεφ της Αθήνας, μιλώντας μαζί τους και λύνοντας τις απορίες σας. Κι αν θέλετε να ταιριάξετε σωστά τα πιάτα σας με το κατάλληλο κρασί, περάστε από το περίπτερο του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη για να βρείτε αυτά που τους ταιριάζουν.
Εκτός από αυτά τώρα, στο Chefs Theater θα μαγειρεύουν ζωντανά μια πλειάδα αγαπημένων Ελλήνων σεφ (Ντίνα Νικολάου, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Κωνσταντίνα Κοντεσοπούλου, Γωγώ Δελογιάννη, Στέλιος Παρλιάρος, Άγγελος Λάντος κ.ά.) αλλά και ξένοι αστεράτοι σεφ όπως ο Pascal Aussignac με αστέρι Michelin και ο Hervé Deville (ηγείται του ιστορικού «Momo»), που διαπρέπουν και οι δύο στο Λονδίνο.
Από την άλλη, στα Chef Talks o ταλαντούχος Άνταμ Κοντοβάς θα μας μιλήσει για το μεγάλο πρόβλημα της σπατάλης των τροφίμων και τις εναλλακτικές σωστής διαχείρισης των υλικών, ενώ ο Θάνος Φέσκος, assistant head chef στο τριάστερο «Geranium» της Κοπεγχάγης, θα μας βάλει στην καρδιά της καθημερινής λειτουργίας ενός εκ των καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο. Εν τω μεταξύ, σε εξειδικευμένα περίπτερα ποτών και κρασιών θα γίνονται οργανωμένες και μη γευσιγνωσίες, ενώ όσοι έχουν διάθεση για γευσιγνωστική βόλτα θα μπορούν να κλείνουν θέση στα Taste Walks για να χαρούν μαγαζιά γευστικών απολαύσεων, να δοκιμάσουν μια ποικιλία επίλεκτων ελαιολάδων και κρασιών.
Taste of Athens | 19-22 Σεπτεμβρίου | Ζάππειο Μέγαρο
ΠΗΓΗ: ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ