Ανακαλύψτε την εξέλιξη του Τείχους του Βερολίνου από σύμβολο διαίρεσης σε εμπορικό θησαυρό για τουρίστες. Όταν πριν από 35 χρόνια άνοιγε το Τείχος του Βερολίνου, οι πρώτοι κυνηγοί τροπαίων δεν άργησαν να πιάσουν δουλειά.Πολλοί από εμάς τραβήξαμε φωτογραφίες, μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου, από ανθρώπους με σφυριά και καλέμια που έσπαγαν κομμάτια για να τα πάρουν μαζί τους. Αυτό που για πολλούς τότε ήταν μια απλή παρόρμηση σε μια ιστορική στιγμή, αποτέλεσε για άλλους πηγή εισοδήματος. Ακριβώς 35 χρόνια μετά την πτώση του, το Τείχος έχει μετατραπεί σε μια ιστορία επιτυχίας και στον τομέα των εξαγωγών.
Από τις αρχές του 2024, τα αδέλφια Σεμπάστιαν και Τζούλιαν Ζάχα κάνουν χρυσές δουλειές, προμηθεύοντας περίπου το 40% των καταστημάτων αναμνηστικών του Βερολίνου με κομμάτια του Τείχους. Όπως λένε τα δύο αδέλφια, πωλούν κατά μέσο όρο ένα χαρτόκουτο με κομμάτια του Τείχους κάθε ημέρα. Όχι μόνο σε καταστήματα αναμνηστικών του Βερολίνου, αλλά και διαδικτυακά σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουν πελάτες από τη Μαδαγασκάρη, τη Βραζιλία και την Αυστραλία, με τις περισσότερες παραγγελίες από την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Η Κορνέλια Τίλε από το Ίδρυμα Τείχος του Βερολίνου αναφέρει ότι πολλές επιχειρήσεις συνεχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον για το Τείχος. Λίγο μετά την πτώση του Τείχους το 1989, μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις προσέγγισαν τις πρεσβείες της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, προσφέροντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Ωστόσο, το πρακτορείο Limex που ιδρύθηκε για να οργανώσει δημοπρασίες δεν κατάφερε να λειτουργήσει κανονικά, καθώς οι ιστορικές εξελίξεις διαδέχονταν η μία την άλλη.
Το Τείχος του Βερολίνου, που κάποτε ήταν σύμβολο διαίρεσης, μετατράπηκε σε σύμβολο ελευθερίας και αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. Κάθε κομμάτι του Τείχους, κλεισμένο σε πλεξιγκλάς με πιστοποιητικό γνησιότητας, πωλείται για 17,90 ευρώ στο Berlin Souvenirs.
Η Αλεξάνδρα Χίλντεμπραντ διευθύνει το Μουσείο του Τείχους και τονίζει ότι η σημασία του Τείχους αναδεικνύεται από την τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση. Σύμφωνα με την Κορνέλια Τίλε, μεγάλος αριθμός τμημάτων του Τείχους βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, οι οποίοι επιτρέπουν την εμφάνιση αυτών στην αγορά.