Το αρχιτεκτονικό γραφείο UMBRΑL ARCHITECTURE διακρίθηκε πρόσφατα στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής από τον θεσμό DOMa που πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη, λαμβάνοντας έπαινο στην κατηγορία «Καλύτερο πρώτο έργο νέου Αρχιτέκτονα» για το έργο “ Floating Cubes” στην Κάρπαθο. O θεσμός DOMa που έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς στον χώρο της ελληνικής αρχιτεκτονικής, αναγνωρίζει έργα που ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία και τη σχεδιαστική τους ποιότητα.
Το έργο αυτό έχει διακριθεί επίσης στην 11η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, και έχει βραβευθεί ως το καλύτερο Boutique Hotel για το 2023 από τα GRAIL AWARDS.
Ο σχεδιασμός διαχωρίζει το κτίριο σε πέντε διακριτούς όγκους που εναρμονίζονται με το φυσικό τοπίο, θολώνοντας τα όρια μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
Κάθε κύβος περιλαμβάνει τρεις χώρους: ο πρώτος χώρος είναι ο αυστηρά ιδιωτικός χώρος της κατοικίας που περιλαμβάνει τις απαραίτητες λειτουργίες (ύπνος – φαγητό – μπάνιο). Ο δεύτερος (αυλή) σχεδιάστηκε ως προέκταση του πρώτου και αποτελεί τη μετάβαση μεταξύ του ιδιωτικού τμήματος της κατοικίας και τον εξωτερικό χώρο. Ο τρίτος χώρος είναι αυτός γύρω από την κατοικία που περιλαμβάνει την πισίνα.
FLOATING CUBES/ PHOTO © : ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ
FLOATING CUBES / ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ
Αρχιτέκτονας: UMBRÀL ARCHITECTURE
Κατασκευή: SEVDALIS RC
Στατική μελέτη: Νίκος Παχούλης
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Χαράλαμπος Γιαλλουρίδης
Επίβλεψη: UMBRÀL ARCHITECTURE – SEVDALIS RC
Η UMBRÀL ARCHITECTURE, αναδεικνύεται ως ένα πρωτοποριακό αρχιτεκτονικό Studio με έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 2021 από τον Γιώργο Κανάκη, και από το 2023 προστέθηκε στην ομάδα η Μαρίνα Σκουτέλα. Το γραφείο δίνει έμφαση στην ενσωμάτωση των υλικών και άυλων στοιχείων ενός τόπου, με την έννοια του «κατωφλιού-umbral» να αποτελεί κεντρικό σημείο στη σχεδιαστική του φιλοσοφία. Αυτή η προσέγγιση επιδιώκει να δημιουργήσει ομαλές μεταβάσεις μεταξύ διαφορετικών χώρων, προωθώντας μια αρμονική συνύπαρξη του δομημένου περιβάλλοντος με το φυσικό.
Ποικιλία Έργων και Σχεδιαστική Φιλοσοφία
Πέρα από το “ Floating Cubes”, το Studio ασχολείται με διάφορα έργα που ποικίλουν σε τυπολογία και κλίμακα. Κάθε έργο είναι μια εξερεύνηση για το πώς ο δημόσιος και ο ιδιωτικός χώρος μπορούν να συνδέονται μεταξύ τους διατηρώντας την αυτονομία τους και ταυτόχρονα τη σχέση τους με το φυσικό τοπίο. Αυτή η φιλοσοφία είναι εμφανής και σε άλλα έργα του γραφείου, τα οποία επίσης εστιάζουν στον πειραματισμό λειτουργικών και εννοιολογικών μεταβάσεων.
Η UMBRÀL ARCHITECTURE, συνεχίζει να επεκτείνει τα όρια του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, εστιάζοντας στα χωρικά “ κατώφλια”. Το έργο του γραφείου αποτελεί παράδειγμα βαθιάς κατανόησης της αλληλεπίδρασης μεταξύ φυσικών και δομημένων περιβαλλόντων, συνεισφέροντας σημαντικά στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική. https://umbralarchitecture.com/