Η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας προκαλεί ανησυχία στους ξένους επενδυτές, παρά τις στήριξες στη λίρα. Οι ξένοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά την Τουρκία, μετά τη σημαντική πτώση της τουρκικής λίρας την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τις εκτεταμένες παρεμβάσεις που επιδιώκουν να στηρίξουν το νόμισμα και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στην αγορά. Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, που αύξησε τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε περίπου 65 δισ. δολάρια τον τελευταίο χρόνο, αναγκάστηκε να δεσμεύσει περισσότερα από 25 δισ. δολάρια μέσα σε λίγες ημέρες. Η τουρκική λίρα έφτασε σε ιστορικό χαμηλό, υποχωρώντας σε πάνω από 40 λίρες για 1 δολάριο, σε ένα σκηνικό αβεβαιότητας που προκλήθηκε από τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.
Η κατάσταση αυτή αποτυπώνει το υψηλό κόστος στήριξης της εύθραυστης τουρκικής οικονομίας σε μια δραματική εβδομάδα, όπου οι συγκρούσεις που ακολούθησαν τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου οδήγησαν σε εκτεταμένες διαμαρτυρίες και εκατοντάδες συλλήψεις. Οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι υπουργοί Οικονομικών προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τις αγορές μετά την αρχική φυγή ξένων κεφαλαίων, με τη λίρα να κυμαίνεται γύρω από τις 38 λίρες ανά δολάριο.
Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες των επενδυτών εντείνονται, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα μπορούσε να απομακρύνει τους δύο ηγέτες που αναδείχθηκαν ως κύριοι συντελεστές της οικονομικής ανάκαμψης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης. Στους Financial Times, ο ειδικός Μοχάμεντ Έλμι προειδοποίησε ότι οι συνεχείς προσπάθειες στήριξης των συναλλαγματικών αποθεμάτων θα μπορούσαν να επιφέρουν σοβαρές συνέπειες στην οικονομία.
Η εβδομάδα αυτή ήταν γεμάτη πολιτικές αντιπαραθέσεις, με τον Ερντογάν να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για οικονομικό σαμποτάζ, προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα της κεντρικής τράπεζας. Εν τω μεταξύ, η προσπάθεια ανασυγκρότησης των τουρκικών αποθεμάτων, αν και θεωρείται επιτυχής από κάποιους αναλυτές, απαιτεί αυξημένη προσοχή λόγω της πολιτικής απόφασης που ελήφθη.
Ο τομέας του carry trade, που ανέρχεται σε 35 δισ. δολάρια, υπογραμμίζει περαιτέρω την αστάθεια, καθώς επενδυτές δανείζονται σε νομίσματα με χαμηλά επιτόκια και επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία υψηλής απόδοσης. Ωστόσο, όταν η λίρα υπερέβη κρίσιμα όρια, τα hedge funds αποσύρθηκαν, επιδεινώνοντας την πτώση του νομίσματος.
Πηγή περιεχομένου: in.gr