Τουρκμενιστάν: Μια κλειστή χώρα που ανοίγει τις πύλες της στον τουρισμό

Τουρκμενιστάν: Μια κλειστή χώρα που ανοίγει τις πύλες της στον τουρισμό

Ανακαλύψτε το Τουρκμενιστάν, την εσωστρεφή χώρα που εισάγει ηλεκτρονική βίζα και προσελκύει τουρίστες. Το Τουρκμενιστάν, επί μακρόν μία από τις πιο κλειστές χώρες του κόσμου, έχει πλέον προχωρήσει σε νομοθετικές αλλαγές που θα εισαγάγουν την ηλεκτρονική βίζα, διευκολύνοντας έτσι την είσοδο των τουριστών. Από την ανεξαρτησία της χώρας, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Κεντρική Ασία έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς για τους επίδοξους επισκέπτες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, μέχρι πρόσφατα οι ταξιδιώτες απαιτείτο να αποκτούν βίζα εκ των προτέρων και να προσκομίζουν επίσημη προσκλητήρια επιστολή. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι επισκέπτες θα μπορούν να συμπληρώνουν ένα απλουστευμένο ηλεκτρονικό έντυπο, χωρίς να χρειάζονται πλέον επιστολές, διευκολύνοντας έτσι τις επιχειρηματικές και τουριστικές επισκέψεις. Ο πρόεδρος Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ αναμένεται να καθορίσει τους τύπους ηλεκτρονικών θεωρήσεων που θα προσφέρονται, τον τρόπο έκδοσής τους και την ισχύ τους, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Neutral Turkmenistan.

Ένα από τα πιο εμβληματικά τουριστικά αξιοθέατα της χώρας είναι ο φλεγόμενος κρατήρας φυσικού αερίου, γνωστός ως οι Πύλες της Κολάσεως. Αυτή η μοναδική τοποθεσία, που βρίσκεται περίπου 260 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, Ασγκαμπάτ, φλέγεται εδώ και δεκαετίες και προσελκύει τους λίγους τουρίστες που επισκέπτονται το Τουρκμενιστάν. Η πρωτεύουσα, Ασγκαμπάτ, ξεχωρίζει για τρία αρχιτεκτονικά επιτεύγματα: κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ για την υψηλότερη συγκέντρωση κτιρίων από λευκό μάρμαρο, έχει τον μεγαλύτερο αριθμό σιντριβανιών σε δημόσιους χώρους, και διαθέτει τη μεγαλύτερη ρόδα λούνα παρκ στον κόσμο. Αυτά τα χαρακτηριστικά ενισχύουν την επιθυμία της κυβέρνησης να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες.

Η προσπάθεια της χώρας να επενδύσει στον τουρισμό επιταχύνθηκε το 2010, όταν το Ασγκαμπάτ επιλέχθηκε για να φιλοξενήσει τους Ασιατικούς Αγώνες Κλειστού Χώρου το 2017. Παρόλο που η κυβέρνηση έχει ανακαινίσει σημαντικά μνημεία και έχει χτίσει νέες υποδομές, τα κτίρια της πόλης παραμένουν κενά, λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων πρόσβασης για τους τουρίστες. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε εκστρατεία ανοικοδόμησης από τη δεκαετία του 1990, αλλά οι υπερβολικές απαιτήσεις για βίζα συνεχίζουν να εμποδίζουν την ανάπτυξη του τουρισμού. Οι πολίτες υποφέρουν επίσης από προβλήματα ύδρευσης, καθώς η διοχέτευση του νερού χρησιμοποιείται κυρίως για την τροφοδοσία πολυτελών σιντριβανιών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play