Τους 42 έχουν φθάσει οι θάνατοι που έχει προκαλέσει η επιδημία ιλαράς στη Σαμόα

Τους 42 έχουν φθάσει οι θάνατοι που έχει προκαλέσει η επιδημία ιλαράς στη Σαμόα

Κι άλλες χώρες ανακοίνωσαν ότι στέλνουν σήμερα εσπευσμένα αεροπορικώς ιατρικό προσωπικό και εφόδια για να αντιμετωπιστεί η επιδημία ιλαράς στη Σαμόα η οποία εξώθησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τις αρχές στη νησιωτική χώρα του Ειρηνικού Ωκεανού να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε στους 42 θανάτους, με τα κρούσματα στη συντριπτική πλειονότητά τους να είναι παιδιά ηλικίας μικρότερης των 4 ετών.

Η θεαματική μείωση της ανοσοποίησης τα τελευταία χρόνια στη Σαμόα έκανε τον πληθυσμό εξαιρετικά ευάλωτο σε ξεσπάσματα επιδημιών, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να υπογραμμίζει ότι μόλις το 31% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

Τα σχολεία έχουν κλείσει στο νησί των περίπου 200.000 κατοίκων και βρίσκεται σε εξέλιξη μαζική εκστρατεία εμβολιασμού. Η κυβέρνηση του νησιού που βρίσκεται στον ισημερινό, ανάμεσα στη Χαβάη και τη Νέα Ζηλανδία, ανακοίνωσε ότι έχουν πλέον εμβολιαστεί 50.068 άνθρωποι.

Το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για 3.149 κρούσματα ιλαράς από τα μέσα Οκτωβρίου, όταν κηρύχθηκε η επιδημία – τα 213 μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες. Από τους 197 ασθενείς που νοσηλεύονται, 20 είναι μικρά παιδιά σε κρίσιμη κατάσταση και 3 είναι έγκυες, διευκρίνισε.

Οι θάνατοι έχουν φθάσει πλέον τους 42, με τη συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων να είναι παιδιά ηλικίας μικρότερης των 4 ετών.

Η γειτονική Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε πως στέλνει περισσότερα εφόδια και προσωπικό, ανάμεσά τους ομάδες εντατικολόγων, νοσηλευτές ειδικευμένους στον εμβολιασμό, καθώς και ιατρικό προσωπικό που γνωρίζει άπταιστα την τοπική γλώσσα.

«Το σύστημα υγείας στη Σαμόα βρίσκεται υπό πολύ σοβαρή πίεση, καθώς αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων είναι πολύ νεαροί σε ηλικία, χρειάζεται περίπλοκη ιατρική φροντίδα εξαιτίας της επιδημίας της ιλαράς», εξήγησε ο νεοζηλανδός υπουργός Εξωτερικών Ουίνστον Πίτερς.

Η Νέα Ζηλανδία θα στείλει επίσης 100.000 εμβόλια για την αποτροπή της εμφάνισης κρουσμάτων ιλαράς και ερυθράς, πρόσθεσε ο επικεφαλής της νεοζηλανδικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Η Βρετανία ανέφερε ότι μια ομάδα γιατρών και νοσοκόμων αναχώρησε την Παρασκευή για να συνδράμει τις προσπάθειες των αρχών, ενώ και η Αυστραλία ανακοίνωσε πως στέλνει γιατρούς και εφόδια.

Η ιλαρά οφείλεται σε έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό.

Και άλλες χώρες του Ειρηνικού, όπως τα νησιά Τόνγκα και Φίτζι, έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με μεγάλη αύξηση των αριθμών των κρουσμάτων ιλαράς.

Τα κρούσματα της ιλαράς βρίσκονται επίσης σε άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμη και σε πλούσια κράτη όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, διότι οι γονείς επιλέγουν τα παιδιά τους να μην εμβολιάζονται επικαλούμενοι θρησκευτικές πεποιθήσεις, φιλοσοφικές θέσεις ή φόβους – που οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα καταρρίψει – ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό.

«Αυτό που γίνεται στη Σαμόα είναι αληθινά τραγικό. Μετά την πρόσφατη μείωση του επιπέδου του εμβολιασμού, βλέπουμε μια επιδημία τεραστίων διαστάσεων», σχολίασε ο συντονιστής των ιατρικών ομάδων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, ο Ίαν Νόρτον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Η Κάιτ Ο’ Μπράιεν επισήμανε ότι εν μέρει η κατακόρυφη μείωση της ανοσοποίησης «δυστυχώς συνδέεται με μηνύματα σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από μια οργάνωση που κάνει αντιεμβολιαστική εκστρατεία».

Το 2018, εξήγησε η ίδια αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μόλις το 31% των παιδιών κάτω των 5 ετών εμβολιάστηκε, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια, η κάλυψη των εμβολίων ανερχόταν στο 84%.

©Πηγή: amna.gr

Loading

Play