Τραμπ: Η επιθετική πολιτική του εντείνει την αβεβαιότητα περισσότερη από την πανδημία, δηλώνει ο Λουίς ντε Γκίντος

Τραμπ: Η επιθετική πολιτική του εντείνει την αβεβαιότητα περισσότερη από την πανδημία, δηλώνει ο Λουίς ντε Γκίντος

Αναλύσεις για την επιρροή της πολιτικής Τραμπ στην παγκόσμια οικονομία και τον πληθωρισμό. Η στρατηγική που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί επίπεδα αβεβαιότητας που υπερβαίνουν εκείνα της περιόδου της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με τον Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Times, ο ντε Γκίντος τόνισε την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η τρέχουσα αστάθεια κατά τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Η αβεβαιότητα του τρέχοντος περιβάλλοντος είναι μεγαλύτερη από την περίοδο της πανδημίας.

Πέρα από την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ και τις αντιδράσεις των εμπορικών εταίρων, η πολιτική απο-κανονιστικοποίησης της κυβέρνησης Τραμπ εντείνει τις ανησυχίες. Ο ντε Γκίντος επισήμανε ότι ο εμπορικός πόλεμος θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την ανάπτυξη μέσω αύξησης των τιμών. Η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις θα μπορούσε επίσης να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις ροές κεφαλαίων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.

Ο ντε Γκίντος σημείωσε ότι το σχέδιο ενίσχυσης των αμυντικών δαπανών της Ευρώπης, που στοχεύει στο 1,5% του ΑΕΠ, είναι θετική κίνηση, αν και η εκτίμηση των επιπτώσεων παραμένει αβέβαιη. Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι σε καλή πορεία και αναμένει ότι θα συγκλίνει προς το 2% μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play