Τραμπ: Νέες απειλές για δασμούς 50% στην Κίνα!

Τραμπ: Νέες απειλές για δασμούς 50% στην Κίνα!

Η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑΚίνας κλιμακώνεται με απειλές για νέους δασμούς και επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές. Διαστάσεις γιγαντομαχίας προσλαμβάνει η εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ προειδοποιεί με επιβολή νέων δασμών ύψους 50% προς τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, εκτός και αν το Πεκίνο αναιρέσει τους δασμούς της τάξης του 34% που έχει επιβάλει ως αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα. Οι νέοι δασμοί θα εκτοξεύσουν το συνολικό κόστος για τα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ στο 104%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση από το Πεκίνο, αν και οι μέχρι τώρα κινήσεις της Κίνας δείχνουν ότι ήταν προετοιμασμένη για αυτήν την κλιμάκωση, όταν ανακοινώθηκαν οι αμοιβαίοι δασμοί από τον Τραμπ. Οι αγορές αντέδρασαν άμεσα, με τους αμερικανικούς δείκτες να επιστρέφουν σε αρνητικό έδαφος.

Εάν η Κίνα δεν ανακαλέσει τους αυξημένους δασμούς μέχρι αύριο, 8 Απριλίου 2025, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν πρόσθετους δασμούς ύψους 50%, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ από τις 9 Απριλίου, σύμφωνα με ανάρτηση του Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισημαίνει ότι όλες οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα θα τερματιστούν, με την προοπτική να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με άλλες χώρες που έχουν ζητήσει συναντήσεις.

Η Κίνα έχει διευρύνει το δίκτυο εμπορικών εταίρων της, μειώνοντας την εξάρτησή της από τις ΗΠΑ για εισαγωγές και εξαγωγές. Σημαντικό είναι ότι λιγότερο από το 15% των κινεζικών εξαγωγών κατευθύνθηκαν στις ΗΠΑ πέρυσι, σε αντίθεση με το 19% το 2017. Η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος υπογραμμίζει ότι το Πεκίνο δεν εναποθέτει ελπίδες για μια συμφωνία, ενώ ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ αντιμετωπίζει πιέσεις για την εσωτερική οικονομία, που πλήττεται από τον αποπληθωρισμό.

Πολλές παγκόσμιες τράπεζες, όπως η UBS, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, προειδοποιούν για τις οικονομικές συνέπειες από τις νέες αυξήσεις δασμών, οι οποίες μπορεί να επιδεινώσουν τις ήδη μετριοπαθείς προβλέψεις ανάπτυξης της Κίνας για το 2025.

Το Πεκίνο μπορεί να αναπτύξει διάφορα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με τις ΗΠΑ, όπως την υποτίμηση του γιουάν ή την αύξηση των ελέγχων στις εξαγωγές. Η διπλωματική του εμβέλεια ενισχύεται με συνεργασίες σε άλλες χώρες, ενώ αναμένεται και η επίσκεψη του Σι στη Νοτιοανατολική Ασία, προκειμένου να αναζητήσει πιθανές ευκαιρίες για οικονομικές συμφωνίες.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play