Main Content:
Ανάλυση των προκλήσεων που θέτει το δημόσιο χρέος στην προεκλογική οικονομική στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ.
Η προεκλογική οικονομική ατζέντα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δύο αδύναμα σημεία, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν η αχίλλειος πτέρνα της και να περιορίσουν σημαντικά τον βαθμό υλοποίησής της. Το χρέος μπορεί να προκαλέσει εσωκομματικές ενστάσεις που θα οδηγούσαν τον Τραμπ σε αναδίπλωση. Το πρώτο είναι η εξαγγελία του Τραμπ για ενιαίο δασμό 60% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα και 10%-20% στις εισαγωγές από τις υπόλοιπες χώρες. Στόχος της πολιτικής αυτής είναι η προστασία των αμερικανικών επιχειρήσεων από τον διεθνή ανταγωνισμό, καθώς τα εισαγόμενα προϊόντα θα γίνουν ακριβότερα.
Το δεύτερο αδύναμο σημείο της προεκλογικής ατζέντας του Τραμπ είναι το τεράστιο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, το οποίο το 2024 εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 36 τρισ. δολάρια ή το 123% του ΑΕΠ της χώρας, με ανοδική τάση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη συγκράτηση του χρέους. Επιπλέον, οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει το αξιόχρεό τους, αν και μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους.
Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές που εκφράζουν ανησυχίες για το χρέος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εσωκομματικές ενστάσεις. Η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών έδειξε ότι οι προσπάθειες συγκράτησης των δαπανών συναντούν ισχυρές αντιδράσεις. Ο εκλεγμένος πρόεδρος ανακοίνωσε τη συγκρότηση ενός συμβουλευτικού οργάνου για προτάσεις περικοπών, έρχεται όμως αντιμέτωπος με την πραγματικότητα των δημόσιων δαπανών.