Τραμπ σε Πούτιν: «ΣΤΑΜΑΤΑ!» – ΗΠΑ πιέζουν για εκεχειρία, η Ρωσία σφυροκοπά το Κίεβο

Τραμπ σε Πούτιν: «ΣΤΑΜΑΤΑ!» – ΗΠΑ πιέζουν για εκεχειρία, η Ρωσία σφυροκοπά το Κίεβο

Ο Μακρόν ξεκαθάρισε πως υπάρχει «ένας επιτιθέμενος: η Ρωσία, και ένα θύμα: η Ουκρανία» και ότι «η οργή της Αμερικής πρέπει να στραφεί προς ένα πρόσωπο: τον πρόεδρο Πούτιν».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως είναι «δυσαρεστημένος» μετά την πιο θανατηφόρα επίθεση της Ρωσίας στο Κίεβο εδώ και εννέα μήνες, καλώντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν να «ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ!», την ώρα που πιέζει την Ουκρανία να αποδεχθεί μία αμφιλεγόμενη πρόταση για κατάπαυση του πυρός.

Η Μόσχα εκτόξευσε 70 πυραύλους και 145 drones κατά της Ουκρανίας, με κύριο στόχο το Κίεβο, σε μία επίθεση που ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε ως μέσο πίεσης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δεν είμαι χαρούμενος με τις ρωσικές επιθέσεις στο ΚΙΕΒΟ. Δεν ήταν απαραίτητες, και πολύ κακή χρονική στιγμή. Βλαντιμίρ, ΣΤΑΜΑΤΑ! 5.000 στρατιώτες πεθαίνουν κάθε εβδομάδα. Ας ολοκληρώσουμε τη συμφωνία ειρήνης!», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social την Πέμπτη.

Αργότερα, από το Οβάλ Γραφείο, επανέλαβε πως «αν συνεχιστούν οι επιθέσεις, θα υπάρξουν εξελίξεις».

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 90 τραυματίστηκαν, ενώ είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια. Η επίθεση έπληξε 13 σημεία του Κιέβου, μεταξύ αυτών κατοικίες και υποδομές πολιτών.

Ήταν η πλέον φονική επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα από τον Ιούλιο του 2024, όταν 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικό χτύπημα σε νοσοκομείο και κατοικημένες περιοχές.

Ο Ζελένσκι, μιλώντας από τη Νότια Αφρική, δήλωσε πως ο βομβαρδισμός είχε στόχο κυρίως να πιέσει την Ουάσιγκτον. Αντέδρασε έντονα στις προσπάθειες Τραμπ να πείσει το Κίεβο να υποχωρήσει, λέγοντας: «Το γεγονός ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά από πλήρη κατάπαυση πυρός με τρομοκράτες… είναι ήδη μεγάλη υποχώρηση».

Πρόσθεσε δε, ότι «δεν βλέπει ισχυρή πίεση προς τη Ρωσία ή νέα, ισχυρά πακέτα κυρώσεων για την επιθετικότητά της».

Από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ παραδέχθηκε πως «υπάρχει πολύ μίσος» μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αλλά επέμεινε: «Πιστεύω πως και οι δύο πλευρές θέλουν ειρήνη».

Μιλώντας σε γεύμα με τον Νορβηγό πρωθυπουργό, Γιούνας Γκαρ Στέρε, δήλωσε πως «περιμένουμε πολύ καιρό, πρέπει να φέρουμε και τους δύο στο τραπέζι – και νομίζω πως θα έχουμε ειρήνη».

Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, χαρακτήρισε την τελευταία ρωσική επίθεση ως «μία από τις πιο περίπλοκες και τολμηρές». Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως στόχος της ήταν βιομηχανίες αεροπορίας, πυραυλικής τεχνολογίας, διαστημικής και στρατιωτικής μηχανικής, καθώς και παραγωγής καυσίμων πυραύλων και πυρίτιδας.

«Όλοι οι στόχοι επλήγησαν», υποστήριξε η Μόσχα.

Οι ουκρανικές αρχές διεξάγουν επιχειρήσεις διάσωσης, με πληροφορίες να αναφέρουν πως ίσως χρησιμοποιήθηκε ρωσικός πύραυλος κατασκευασμένος στη Βόρεια Κορέα. Αν επιβεβαιωθεί, «θα πρόκειται για άλλη μία απόδειξη της εγκληματικής φύσης της συμμαχίας Ρωσίας – Πιονγιάνγκ», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι διακόπτει την επίσκεψή του στη Νότια Αφρική για να επιστρέψει άμεσα στην Ουκρανία. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό ο κόσμος να δει και να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει», είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα απευθυνθεί στους διεθνείς εταίρους της για ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε με έντονο τρόπο την επίθεση και απευθύνθηκε προσωπικά στον Πούτιν: «Να σταματήσει να λέει ψέματα. Λέει “θέλω ειρήνη” και συνεχίζει να βομβαρδίζει και να σκοτώνει στην Ουκρανία».

Ο Μακρόν ξεκαθάρισε πως υπάρχει «ένας επιτιθέμενος: η Ρωσία, και ένα θύμα: η Ουκρανία» και ότι «η οργή της Αμερικής πρέπει να στραφεί προς ένα πρόσωπο: τον πρόεδρο Πούτιν».

Πηγή: cnn.com

Loading

Play