Τραγικός απολογισμός δημοσιογράφων το 2024: Ρεκόρ θανάτων λόγω του πολέμου στη Γάζα

Τραγικός απολογισμός δημοσιογράφων το 2024: Ρεκόρ θανάτων λόγω του πολέμου στη Γάζα

Το 2024 καταγράφηκε ρεκόρ θανάτων δημοσιογράφων λόγω του πολέμου στη Γάζα, με σημαντική αύξηση των επιθέσεων. Τραγικός είναι ο απολογισμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους σε παγκόσμιο επίπεδο το 2024. Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ), ο αριθμός των θανάτων σημείωσε ιστορικό ρεκόρ, με το Ισραήλ να είναι υπεύθυνο για περίπου το 70% αυτών των περιστατικών.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 124 δημοσιογράφοι σε 18 χώρες έχουν χάσει τη ζωή τους, κατατάσσοντας το 2024 ως το πιο θανατηφόρο έτος για τον κλάδο από τη στιγμή που η CPJ άρχισε να καταγράφει τους απολογισμούς πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Η CPJ επισήμανε ότι οι 85 από αυτούς τους δημοσιογράφους σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, κατηγόρησε το Ισραήλ για απόπειρα καταστολής των ερευνών σχετικά με αυτά τα περιστατικά και για την έλλειψη λογοδοσίας για τις δολοφονίες δημοσιογράφων.

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) δήλωσε ότι δεν έχουν δοθεί επαρκείς πληροφορίες για τα φερόμενα περιστατικά και ότι αναλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά σε δημοσιογράφους και αμάχους. Ο IDF δεν στοχεύει ποτέ και δεν θα στοχεύσει σκόπιμα δημοσιογράφους, ανέφερε εκπρόσωπός του.

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώνονται ετησίως έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με 102 θανάτους το 2023 και 69 το 2022. Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε το 2007, όταν 113 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως λόγω του πολέμου στο Ιράκ. Εν τω μεταξύ, το Σουδάν και το Πακιστάν κατέγραψαν επίσης υψηλούς αριθμούς θανάτων δημοσιογράφων το 2024.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της CPJ, Τζόντι Γκίνσμπεργκ, δήλωσε ότι η τρέχουσα είναι η πιο επικίνδυνη περίοδος για τους δημοσιογράφους στην ιστορία της CPJ. Επιπλέον, η CPJ ανέφερε την ανησυχητική αύξηση των στοχευμένων δολοφονιών, με τουλάχιστον 24 δημοσιογράφους να σκοτώθηκαν εσκεμμένα το περασμένο έτος, ενώ έχουν αναγνωριστεί τουλάχιστον 10 περιπτώσεις στοχευμένων δολοφονιών από το Ισραήλ.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ερευνά και άλλες 20 περιπτώσεις δολοφονιών που μπορεί να σχετίζονται με στοχοποιημένα χτυπήματα δημοσιογράφων από πλευράς του Ισραήλ. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον έξι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης έχουν χάσει τη ζωή τους το 2025.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play