Ανακαλύψτε τρεις συνταγές που αποτυπώνουν την essence του χειμώνα με νόστιμες γεύσεις και άρωμα. Όπως κάθε καλοκαίρι οι διακοπές μας φέρνουν στο νου πιάτα που θυμίζουν νησιά, έτσι και τον χειμώνα έχουμε τις συνταγές που ταιριάζουν απόλυτα με την εποχή. Αυτή τη φορά, επιλέγουμε τρεις συνταγές που προετοιμάστηκαν από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο στην εκπομπή Buongiorno με τη Φαίη Σκορδά.
Μελιτζάνες στο φούρνο με ντομάτα και φέτα
Υλικά:
– 6 μελιτζάνες φλάσκες
– 4 λευκά κρεμμύδια
– 3 σκελίδες σκόρδο
– 4 ντομάτες τριμμένες
– 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
– 150 ml ελαιόλαδο
– 2 κ.σ. μηλόξιδο
– 1 κ.σ. μέλι
– 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
– 1/2 ματσάκι μαϊντανός
– 50 γρ. κάπαρη
– Αλάτι, πιπέρι
Το μυστικό: Αν και φαίνεται χρονοβόρο, ακολουθούμε μια διαδικασία που περιλαμβάνει φούρνο και τηγάνι.
Διαδικασία:
Αρχικά, ανοίγουμε τη μελιτζάνα στη μέση και τη χαράζουμε. Την τοποθετούμε στον φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά ώστε να αποβάλει την υγρασία της και να παραμείνει τραγανή. Σε τηγάνι, προσθέτουμε λάδι, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, κόκκινο πιπέρι και κάπαρη, ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε ξύδι, ντομάτα και μέλι για να ισορροπήσουμε τη γεύση. Μόλις η μελιτζάνα ψηθεί, βάζουμε το μείγμα από πάνω και επιστρέφουμε στον φούρνο για άλλα 20 λεπτά. Η φέτα προστίθεται στο τέλος.
Σουφλέ με προσούτο, λαχανικά και κρέμα γιαουρτιού
Υλικά:
– 300 γρ. πέννες
– 1 λευκό κρεμμύδι
– 1 σκελίδα σκόρδο
– 10 μανιτάρια champignon
– 15 φέτες προσούτο
– 1/2 ματσάκι βασιλικός
– 100 γρ. γραβιέρα
– 100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
– Αλάτι, πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
– 800 γρ. γάλα
– 500 γρ. γιαούρτι
– 250 γρ. γραβιέρα
– 100 γρ. αλεύρι ΓΟΧ
– 100 γρ. ελαιόλαδο
– Αλάτι, πιπέρι
Το μυστικό: Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο στην κατσαρόλα για τη μπεσαμέλ.
Διαδικασία: Ξεκινάμε σοτάροντας κρεμμύδι, σκόρδο, προσούτο, μανιτάρια και βασιλικό. Ταυτόχρονα, φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ με ελαιόλαδο, αλεύρι και προσθέτουμε σταδιακά γάλα, γραβιέρα, μοτσαρέλα και γιαούρτι. Στο ταψί, συνδυάζουμε τις βρασμένες πέννες με τα σοταρισμένα υλικά και τη μπεσαμέλ, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
Βελουτέ σούπα καρότου με τζίντζερ και πορτοκάλι
Υλικά:
– 1 κιλό καρότα
– 100 γρ. βούτυρο
– 1 λευκό κρεμμύδι
– 2 σκελίδες σκόρδο
– 50 γρ. τζίντζερ
– 400 ml γάλα
– 200 ml χυμός πορτοκάλι
– 1 κ.γ. κύμινο
– 50 γρ. καστανή ζάχαρη
– 50 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια
– Αλάτι, πιπέρι
Το μυστικό: Όταν προσθέτουμε πατάτα, προτιμάμε να κρεμάρουμε με γάλα αντί για κρέμα γάλακτος.
Διαδικασία: Σε προθερμασμένη κατσαρόλα, βάζουμε βούτυρο, κρεμμύδι, σκόρδο και τζίντζερ για τσιγάρισμα. Προσθέτουμε την πατάτα και τα καρότα, ρίχνουμε χυμό πορτοκάλι και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή θερμοκρασία. Αφού ετοιμαστεί, περνάμε το μείγμα από το μπλέντερ, προσθέτουμε λίγο γάλα και η βελουτέ σούπα είναι έτοιμη.
Πηγή περιεχομένου: in.gr