Τρεις εναλλακτικές συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα

Τρεις εναλλακτικές συνταγές για την Καθαρά Δευτέρα

Ανακαλύψτε τρεις μοναδικές συνταγές με λαχανικά και θαλασσινά για την Καθαρά Δευτέρα. Στην Καθαρά Δευτέρα, οι γεύσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, και οι τρεις συνταγές που προτείνουμε συνδυάζουν άψογα λαχανικά και θαλασσινά, προσφέροντας μοναδικές γαστρονομικές εμπειρίες. Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος παρουσίασε αυτές τις συνταγές στην εκπομπή του MEGA Buongiorno μαζί με τη Φαίη Σκορδά.

Πιλάφι με θαλασσινά και σαφράν

Τα υλικά:

– 500 γρ. ρύζι Αρμπόριο

– 1 λευκό κρεμμύδι

– 2 σκελίδες σκόρδο

– 1 γρ. σαφράν

– φινόκιο

– 1 κ.σ. εστραγκόν

– 1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο

– 150 γρ. λευκό κρασί

– 120 γρ. βούτυρο

– 70 γρ. παρμεζάνα

– 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών

– 10 γαρίδες

– 200 γρ. καλαμάρι

– 10 μύδια αχνιστά

– αλάτι

– πιπέρι

Το μυστικό:

Η διαδικασία διαφοροποιείται από το ριζότο καθώς το ρύζι δεν θωρακίζεται – τα θαλασσινά σοτάρονται πρώτα.

Η εκτέλεση:

Σε ένα προθερμασμένο τηγάνι, αρχίζουμε με τα θαλασσινά: γαρίδες, καλαμάρι και μύδια, προσθέτοντας τα μπαχαρικά και λίγο φινόκιο για άρωμα. Αφού σωταριστούν, σβήνουμε με λευκό κρασί και προσθέτουμε το ρύζι, προσέχοντας να έχει ζουμί. Στη συνέχεια, μειώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να ψηθεί για 10-12 λεπτά.

Οσπριάδα με λαχανικά

Τα υλικά:

– 300 γρ. ανάμεικτα όσπρια

– 1 μελιτζάνα

– 1 κολοκύθι

– 1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά κέρατο

– 2 καρότα

– 2 κλωνάρια σέλινο

– 1/2 ματσάκι άνηθο

– Χυμός από 2 λεμόνια

– 1 κ.σ. μουστάρδα

– 1 κ.σ. κουρκουμά

– 1 κ.σ. μέλι

– 1 κ.σ. ρίγανη

– αλάτι

– πιπέρι καγιέν

Το μυστικό:

Τα όσπρια βράζονται ξεχωριστά αλλά στο ίδιο νερό ώστε να αποκτήσουν γεύση.

Η διαδικασία:

Βράζουμε τα όσπρια ξεχωριστά και τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Στο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια, καρότα, σέλινο και πιπεριές. Προσθέτουμε το κολοκύθι, άνηθο και ρίγανη, και στη συνέχεια τη μελιτζάνα. Αφού ανακατέψουμε καλά, προσθέτουμε τα όσπρια και τη σάλτσα λεμονιού που ετοιμάσαμε.

Μπακαλιάρος αχνιστός με λαχανικά και μπαχαρικά

Τα υλικά:

– 4 φιλέτα μπακαλιάρου (250 γρ. το καθένα)

– 10 κλωνάρια φρέσκα μυρωδικά

– 1/2 ματσάκι σέλερι

– 3 σκελίδες σκόρδο

– Χυμός από 2 λεμόνια

– Ξύσμα από 1 λεμόνι

– 3 καρότα

– 3 κολοκύθια

– 2 σελινόριζες

– 1 κουνουπίδι

– 1 φύλλο δάφνης

– 4 κόκκους μπαχάρι

– 70 γρ. βούτυρο

– 150 ml λευκό κρασί

– 1 κ.σ. κορν φλάουρ

– αλάτι

– πιπέρι

Το μυστικό:

Ο μπακαλιάρος και τα λαχανικά βράζουν ταυτόχρονα σε κρασί και λεμόνι, χωρίς άλλες προσθήκες.

Η διαδικασία:

Σε προθερμασμένο τηγάνι, ρίχνουμε το λευκό κρασί και το λεμόνι, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα λαχανικά. Μετά, προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και σκεπάζουμε το τηγάνι, αφήνοντάς το για 15 λεπτά. Αφού ψηθεί, δένουμε τον ζωμό με κορν φλάουρ για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play