Τροφές που επηρεάζουν θετικά τη λειτουργία των γονιδίων μας

Τροφές που επηρεάζουν θετικά τη λειτουργία των γονιδίων μας

Ανακαλύψτε πώς οι φυτικές ίνες μπορούν να αλλάξουν τη γονιδιακή λειτουργία και να προστατεύσουν από τον καρκίνο. Είναι γνωστό ότι η διατροφή μας έχει καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας, και σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν να τροποποιήσουν τη λειτουργία των γονιδίων μας, προσφέροντας προστασία κατά του καρκίνου. Αυτή η μελέτη, που εκπονήθηκε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό *Nature Metabolism*, αποκαλύπτει σημαντικά ευρήματα σχετικά με τη διατροφική επιρροή στη γονιδιακή έκφραση.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές, όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα σταυρανθή λαχανικά, επιφέρουν αλλαγές στην έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων. Αυτές οι τροφές λειτουργούν ως ασπίδα ενάντια στον καρκίνο, προάγοντας ευεργετικές διεργασίες στον οργανισμό. Όταν καταναλώνουμε φυτικές ίνες, το μικροβίωμα του εντέρου μας παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs), που έχουν σημαντικές επιδράσεις στη γονιδιακή λειτουργία.

Οι ερευνητές ανέδειξαν ότι τα πιο κοινά λιπαρά οξέα, το προπιονικό και το βουτυρικό, επιδρούν στην γονιδιακή έκφραση τόσο σε υγιή όσο και σε καρκινικά κύτταρα. Η ερευνητική ομάδα εντόπισε άμεσες επιγενετικές αλλαγές σε γονίδια που ρυθμίζουν τον κυτταρικό πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των κυττάρων, γεγονός ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Μάικλ Σνάιντερ, σημείωσε τη σημασία της κατανάλωσης φυτικών ινών, υπογραμμίζοντας ότι «η διατροφή του πληθυσμού είναι πολύ φτωχή σε φυτικές ίνες, γεγονός που επιδρά αρνητικά στην υγεία μας». Τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ διατροφής και θεραπειών κατά του καρκίνου, προσδιορίζοντας τους γονίδια-στόχους αυτών των σημαντικών μορίων για την κατανόηση της ευεργετικής τους δράσης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play