Τρόφιμα: Οι δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην ελληνική αγροτική παραγωγή

Τρόφιμα: Οι δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην ελληνική αγροτική παραγωγή

Η κλιματική κρίση προκαλεί ανησυχία για τη βιωσιμότητα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και την επάρκεια τροφίμων. Καμπανάκι για τη βιωσιμότητα στην αγροτική παραγωγή και στα τρόφιμα χτυπάει ο Σύνδεσμος Εμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ), με αφορμή την διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP29. Η κλιματική κρίση συμβαίνει τώρα και δεν μπορούμε να αγνοούμε τις νέες συνθήκες. Οι καλλιεργητές στην Ελλάδα βιώνουν ήδη οδυνηρά τις συνέπειες αυτής της κρίσης, που πλήττει και τους καταναλωτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ανατιμήσεις και ελλείψεις σε φρέσκα ελληνικά προϊόντα.

Παλαιότερα καλύπτονταν οι ελλείψεις μέσω εισαγωγών, ωστόσο αυτή η τάση έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον πρωτογενή τομέα και τη διατροφική επάρκεια της χώρας. Το 2023, η ελληνική αγροτική παραγωγή μειώθηκε κατά -16%, καταγράφοντας αρνητική πρωτιά σε επίπεδο ΕΕ.

Η κατάσταση της αγροτικής παραγωγής έχει επιδεινωθεί λόγω των περιβαλλοντικών παραγόντων και των ελλείψεων υποδομών για τη διαχείριση των υδάτων. Επιπλέον, οι ελαιοκαλλιεργητές εκπέμπουν σήμα κινδύνου σχετικά με την μείωση της παραγωγής λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, ζητώντας άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση των υποδομών.

Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) ζητά επίσης μέτρα στήριξης για τους ελαιοπαραγωγούς που έχουν πληγεί. Οι πρόσφατες καταιγίδες δεν επαρκούν για να αντιστρέψουν τη ζημιά που έχει γίνει, καθώς η μείωση παραγωγής κυμαίνεται από 25%-40% σε πολλές περιοχές της χώρας.

Loading

Play