Συζητήστε τη νέα τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που προτείνει την επαναφορά των δώρων εορτών και αδείας στο Δημόσιο. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία υπέβαλε τροπολογία στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Αθλητισμού, η οποία στοχεύει στην επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο για όλες τις κλίμακες. Η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναγνωρίζεται ως καθοριστικό βήμα για την αποκατάσταση της βίαιης απώλειας εισοδημάτων που υπέστησαν οι Έλληνες πολίτες κατά την περίοδο των μνημονιακών περικοπών. Η ανακοίνωση από την Κουμουνδούρου υπογραμμίζει ότι οι δημοσιονομικοί λόγοι που δικαιολογούσαν τις περικοπές έχουν πλέον εκλείψει από το 2019.
Η τροπολογία, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι πλήρως κοστολογημένη. Το συνολικό κόστος της παρέμβασης εκτιμάται ότι φτάνει τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το τελικό κόστος για τα δημόσια ταμεία υπολογίζεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτό ενισχύεται από την αναφορά του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το οποίο διαπιστώνει ότι οι δυνατότητες χρηματοδότησης για το 2025, 2026 και 2028 παραμένουν διαθέσιμες.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρά την έξοδο από τα Μνημόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν δείχνει προθυμία να συζητήσει την αποκατάσταση της μισθολογικής απώλειας των δημοσίων υπαλλήλων. Η κατάσταση αυτή περιορίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων και αναδεικνύει τη διαφορά με χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες επανέφεραν γρήγορα τα δώρα μετά την οικονομική κρίση. Στη σημερινή συγκυρία, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την παρακράτηση τμήματος των μισθών και των συντάξεων του Δημοσίου, ιδιαίτερα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια.
Η καταβολή των δώρων είναι κρίσιμη για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων και των συνταξιούχων, καθώς συνιστά αναπόσπαστο μέρος των αποδοχών τους και όχι μια δωρεά. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει επίσης την επίδραση της καταβολής των δώρων στην ενίσχυση της κατανάλωσης και της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που είναι απαραίτητο για την εγχώρια ζήτηση.
Η τροπολογία αποσκοπεί στην αποκατάσταση των εισοδημάτων που χάθηκαν λόγω των δημοσιονομικών περικοπών, υπογραμμίζοντας ότι οι διαρκείς περικοπές στερούνται νομιμοποίησης, πολιτικής και κοινωνικής, και η διάρκεια τους υπερβαίνει κατά πολύ τον αρχικό τους χαρακτήρα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr