Ανακαλύψτε την επανάσταση των τσιπς στη βρετανική γαστρονομία, όπου η παραδοσιακή τηγανητή πατάτα επαναστατεί σε gourmet πιάτα. Για πολλούς από εμάς, η λέξη τσιπς παραπέμπει σε πατατάκια, ωστόσο οι Βρετανοί τη χρησιμοποιούν με διαφορετική έννοια. Για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, τα τσιπς αναφέρονται στις χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες, οι οποίες έχουν μια πλούσια ιστορία, ξεκινώντας περίπου 350 χρόνια πριν, όταν οι πατάτες εισήχθησαν από το Περού και τη Βιρτζίνια στα τέλη του 1500. Αποτελούν βασικό στοιχείο της βρετανικής κουζίνας, κυρίως σε πιάτα όπως το fish-and-chips.
Τα τσιπς έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος και σε περιοχές όπου προηγουμένως δεν είχαν θέση, εμφανιζόμενα σε γαλλικού τύπου μπιστρό και εκλεκτά εστιατόρια. Αυτή η τάση δείχνει την εξέλιξη των τσιπς από φαγητό της εργατικής τάξης σε gourmet επιλογές.
Στο εστιατόριο Tollington’s στο Finsbury Park, για παράδειγμα, τα chips bravas αποτελούν μία απόδειξη της αναγνώρισης του παραδοσιακού αυτού πιάτου. Ο σεφ Ed McIlroy τονίζει ότι σκέφτηκα ότι θα ήταν καλό να κάνω πολύ καλά τσιπς και να τα συνδυάσω με ένα ισπανικό πιάτο. Στο Cocochine του Mayfair, οι παραγγελίες τσιπς ως συνοδευτικό στο μενού των £145 δείχνουν τη συνεχιζόμενη δημοτικότητα αυτού του πιάτου, ενώ και σε άλλες φημισμένες κουζίνες, τα τσιπς γίνονται αντικείμενο δημιουργικής αναμόρφωσης.
Αναφορές στην ιστορία των τσιπς περιλαμβάνουν τον Ίστον Μπλούμενθαλ, που αναπτύσσει τα τριπλό-τηγανισμένα τσιπς τη δεκαετία του ’90, και τον Τομ Κέριτζ, που τα αναδεικνύει σε σήμα κατατεθέν του εστιατορίου του. Τα σχέδια και οι νέες ιδέες των σεφ ενισχύουν τη θέση των τσιπς στην υψηλή γαστρονομία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr