Τυνησία: Οκτώ καταδίκες σε θάνατο για τη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Μοχάμεντ Μπράχμι το 2013

Τυνησία: Οκτώ καταδίκες σε θάνατο για τη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Μοχάμεντ Μπράχμι το 2013

Δεκαετία μετά τη δολοφονία του Μοχάμεντ Μπράχμι, η τυνησιακή δικαιοσύνη επιβάλλει θανατικές ποινές σε οκτώ κατηγορούμενους. Οκτώ κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν χθες Τρίτη σε θάνατο, στο πλαίσιο της δίκης για τη δολοφονία του βουλευτή και ηγέτη της τυνησιακής αριστεράς, Μοχάμεντ Μπράχμι, το 2013, ένα γεγονός που είχε σοκάρει τη χώρα. Σύμφωνα με τυνησιακά ΜΜΕ, οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τη διάπραξη εγκλήματος που είχε ως στόχο να αλλάξει τη φύση του κράτους και να προκαλέσει αναταραχή στην Τυνησία. Ο Μοχάμεντ Μπράχμι ήταν σφοδρός επικριτής των ισλαμιστών που κυβερνούσαν τότε τη χώρα.

Σε τρεις από τους κατηγορούμενους επιβλήθηκε δεύτερη θανατική ποινή για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης, ενώ σε έναν τέταρτο, ο οποίος δικάστηκε ερήμην, επιβλήθηκε ποινή πενταετούς κάθειρξης. Η τυνησιακή δικαιοσύνη επιβάλλει συχνά καταδίκες σε θάνατο, ιδίως για υποθέσεις τρομοκρατίας, αν και από το 1991 εφαρμόζεται de facto μορατόριουμ στην εκτέλεση ποινών.

Ο Μπράχμι, ο οποίος είχε εκλεγεί στη συντακτική συνέλευση που ανέλαβε τη σύνταξη του νέου Συντάγματος, δολοφονήθηκε στις 25 Ιουλίου 2013 μπροστά από το σπίτι του, την ημέρα της εθνικής εορτής της Τυνησίας, με καταιγισμό πυρών. Η είδηση της δολοφονίας του προκάλεσε αναταραχή στη χώρα, λίγους μήνες μετά τον φόνο άλλης γνωστής μορφής της τυνησιακής αριστεράς, του Σόκρι Μπελάιντ.

Η δολοφονία αυτή προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Τυνησίας, μετατρέποντας το πρόσωπο του Μπράχμι σε σύμβολο της τζιχαντιστικής βίας. Δύο άνδρες, οι οποίοι εκτέλεσαν τη δολοφονία από μοτοσικλέτα μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του, τον χτύπησαν με 14 σφαίρες. Η οικογένεια του Μπράχμι κατηγόρησε το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα για την ευθύνη της δολοφονίας, κάτι που το κόμμα αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Η κηδεία του μετατράπηκε σε διαδήλωση και η θλίψη της κοινής γνώμης πυροδότησε σοβαρές πολιτικές κρίσεις. Αυτές οι δολοφονίες είχαν δραματικές επιπτώσεις στην πολιτική κατάσταση της Τυνησίας, με την κυβέρνηση να παραχωρεί την εξουσία σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play