Ανακαλύψτε τον κόσμο του Τζέιμς Τζόις και την επαναστατική του προσέγγιση στη λογοτεχνία, η οποία συνεχίζει να εμπνέει αναγνώστες. Στις 13 Ιανουαρίου 1941, ο ιρλανδός συγγραφέας Τζέιμς Τζόις (James Augustine Aloysius Joyce) έφυγε από τη ζωή στη Ζυρίχη, αφήνοντας πίσω του μία σημαντική λογοτεχνική κληρονομιά που επηρέασε βαθιά τη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο Τζόις, γεννημένος στο Δουβλίνο στις 2 Φεβρουαρίου 1882, μετέβη στο Παρίσι μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (key001). Το 1922 εκδόθηκε το εμβληματικό έργο του, ο Οδυσσέας (Ulysses), το οποίο αποτελεί σταθμό στη λογοτεχνία του 20ού αιώνα, ενώ ακολούθησε το εξίσου σημαντικό Η αγρύπνια των Φίνεγκαν (Finnegans Wake, 1939).
Η επιρροή του Τζόις στη μοντερνιστική λογοτεχνία είναι αναμφισβήτητη και η επίδραση που έχει στην αντίληψή μας για τη λογοτεχνική δημιουργία είναι βαθιά ριζωμένη. Σύμφωνα με τον Άρη Μαραγκόπουλο, αναγνωρισμένο λογοτέχνη και κριτικό, ο Τζόις υπήρξε το θεμέλιο της εκπαίδευσής του στον τομέα της λογοτεχνίας (key002). Το 1997, ο Μαραγκόπουλος δημοσίευσε ένα κείμενο στο Βήμα, αναλύοντας το έργο του Τζόις με αφορμή την έκδοση της Ulysses: A Readers Edition (επιμέλεια Danis Rose, εκδόσεις Picador, 1997).
Ο Μαραγκόπουλος αναφέρεται στην πρόκληση που συνιστά η γλωσσική εκσυγχρονιστική τάση και τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχει ο Τζόις για τη γλώσσα. Επίσης, επισημαίνει την αδιαμφισβήτητη επιτυχία του Οδυσσέα και την εκπληκτική ζήτηση που συνεχίζει να έχει σε εκδόσεις, ακόμη και 75 χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία. Η διορθωμένη έκδοση κυκλοφόρησε την Bloomsday, γιορτάζοντας τη συνεισφορά του Τζόις στη λογοτεχνία με τον χαρακτηριστικό υπότιτλο Έκδοση για τον Αναγνώστη.
Η διαδρομή της πρώτης έκδοσης του Οδυσσέα ήταν γεμάτη προκλήσεις και δυσκολίες, καθώς το βιβλίο είχε απαγορευτεί σε πολλές χώρες, και η παραγωγή του ήταν γεμάτη τυπογραφικά λάθη. Ο Τζόις, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των διορθώσεων, βίωσε σοβαρές δυσκολίες και περιορισμούς που έθεσαν σε δοκιμασία την αφοσίωσή του στη λογοτεχνία.
Πηγή περιεχομένου: in.gr