Ο Τζίμι Κάρτερ, ο 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αφήνει πίσω του μια κληρονομιά γεμάτη προκλήσεις και επιτυχίες. Ο Τζίμι Κάρτερ, ο 39ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, απεβίωσε την Κυριακή στην πόλη Πλέινς της Τζόρτζια, εκεί όπου γεννήθηκε. Παρά το γεγονός ότι ο Κάρτερ, ως ο μακροβιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν είναι πάντα καταχωρημένος στην κορυφή των αμερικανών ηγετών, η τετραετής θητεία του εξετάζεται σήμερα με πιο ευνοϊκό μάτι από ότι στο παρελθόν.
Η σύντομη περιγραφή για τον Κάρτερ, ότι ήταν ακατάλληλος πρόεδρος αλλά εξαιρετικός πρώην πρόεδρος, είναι μια μεγάλη υπεραπλούστευση. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Κάρτερ είχε πολιτικές επιτυχίες αλλά και αποτυχίες, με αρκετές επιτυχίες που δεν ήταν ευρέως γνωστές. Παράλληλα, παρουσίασε ένα όραμα για την ειρήνη και ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον, όπως αναφέρει αφιέρωμα του Jonathan Alter στον Guardian.
Ο Κάρτερ υπηρέτησε ως αυστηρός και ηθικός ηγέτης, που δεν επιθυμούσε να θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό και λειτουργούσε ως τέτοιος μόνο κατά τη διάρκεια των εκστρατειών. Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα, ο Κάρτερ συνέχισε το έργο του ως ειρηνοποιός και υποστηρικτής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Κάρτερ το κατάφερε αυτό μεταφέροντας το αμερικανικό κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ρόλος του στη στήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην κατάρρευση αυταρχικών καθεστώτων και προσέφερε ελπίδα σε χιλιάδες αντιφρονούντες.
Στην πατρίδα του, ο Κάρτερ αντιμετώπισε προκλήσεις, όπως η αποτυχία να θεσπίσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική πρόνοια και την υγειονομική περίθαλψη, ωστόσο υπέγραψε περισσότερη εσωτερική νομοθεσία από οποιονδήποτε άλλο μεταπολεμικό πρόεδρο εκτός από τον Λίντον Τζόνσον. Ο Κάρτερ έβαλε ηλιακούς συλλέκτες στο Λευκό Οίκο, σύμβολο του περιβαλλοντικού του οράματος.
Κατά το δεύτερο μισό της θητείας του, ο Κάρτερ αντιμετώπισε μια σειρά από εξωτερικά προβλήματα, πολλά από τα οποία ήταν πέρα από τον έλεγχό του. Οι ελλείψεις βενζίνης και η κρίση των ομήρων στην Τεχεράνη επηρέασαν την πολιτική του. Αν και κατάφερε να επαναφέρει τη δημοτικότητα του για λίγο, η αποτυχία της αποστολής απελευθέρωσης των ομήρων είχε αρνητική επίπτωση στις τελευταίες μέρες της θητείας του.
Πηγή περιεχομένου: in.gr