Συνέντευξη Τύπου διοργάνωσαν στην Αίγλη Ζαππείου, με αφορμή τον 37ο Μαραθώνιο της Αθήνας, ο ΣΕΓΑΣ και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) ως Θεσμικός Εταίρος του αγώνα. Παραβρέθηκαν και μίλησαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, και εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΕ ο Στέλιος Λουκίδης, αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β΄ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική Ε.Κ.Π.Α, Νοσοκομείο «Αττικόν».
Στη συνέντευξη συμμετείχε επίσης ως προσκεκλημένη ομιλήτρια η Παρασκευή Κατσαούνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και Υπεύθυνη της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της Ε.Π.Ε.
Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ως θεσμικός εταίρος του 37ου Μαραθωνίου της Αθήνας, θα υλοποιήσει μια σειρά από ενέργειες με τη χορηγία της Pfizer Hellas. Αναλυτικά: Το ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της Ε.Π.Ε. θα βρίσκεται στο χώρο της ATHENS MARATHON EXPO (6-9 Νοεμβρίου 2019), όπου θα πραγματοποιούνται από Ειδικούς Πνευμονολόγους δωρεάν σπιρομετρήσεις για το κοινό και θα διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό για τις πνευμονοπάθειες.
Τις ημέρες διεξαγωγής των Αγώνων του Μαραθωνίου (Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019) ομάδα με πάνω από 230 δρομείς θα συμμετέχει με το μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!» στις τρεις διαδρομές (στην Κλασική Διαδρομή & στους Αγώνες 5 & 10 χλμ.).
Ο κ. Κικίλιας εστίασε στην ομιλία του στην ανάγκη εμβολιασμού όλων των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, μαζί και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στην «τιτάνια» προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο να ανοίξουν άλλες 14 θέσεις σε ΜΕΘ το χειμώνα και να στελεχωθούν με το κατάλληλο προσωπικό.
Ανήγγειλε επίσης ότι, επειδή στη χώρα μας γίνονται αιγίδες και καμπάνιες δυστυχώς ανεξέλεγκτα, θα έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο θα ομογενοποιεί τις προσπάθειες που γίνονται μετά την έγκριση του υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε η δημόσια υγεία να περιφρουρηθεί και να στηριχτεί. Επίσης, τόνισε την ανάγκη της άθλησης, της σωστής διατροφής και της διακοπής του καπνίσματος, ενώ συνεχάρη την ΕΠΕ και τον ΣΕΓΑΣ για τη συνεργασία τους και υποσχέθηκε ότι το υπουργείο θα τους στηρίξει.
«Ευχαριστώ για την πρόσκληση τον κ. Παναγόπουλο, με τον οποίο είχαμε τη ευκαιρία να συνεργαστούμε και από την εποχή του 2006, μέσω του τομέα νεολαίας και άθλησης του Δήμου Αθήνας. Συνεργαζόμαστε σε όλου του είδους τις αθλητικές διοργανώσεις και προφανώς και στο Μαραθώνιο που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ. Ευχαριστώ και εσάς, κ. Λουκίδη, που είστε ένας καταξιωμένος επιστήμονας, που ως ΕΠΕ κάνετε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Εγώ προσπαθώ από την αρχή της θητείας αυτής της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου να εξηγήσω αυτό που μόλις είπατε, ότι η πρόληψη είναι σαφώς ανώτερη από την θεραπεία.
Και η πρώτη ευκαιρία που είχαμε να το κάνουμε αυτό ήταν από την αρχή της σχολικής σεζόν, εξηγώντας σε όλους, σε παιδιά και γονείς, τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αλλά και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κι εκεί έχουμε ένα θέμα δυστυχώς, ότι όλοι πρέπει να εμβολιαζόμαστε. Γιατί αυτό; Γιατί πρέπει δυστυχώς να εξηγήσω ότι το διάστημα Δεκέμβρη με Μάρτη, που έχουμε το πικ της γρίπης, στα νοσοκομεία της Ελλάδας έχουμε 100 αναμονές την ημέρα για κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Είναι μια πραγματική μάχη για να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Άρα, δεν είναι πιο σοφό να φροντίσουμε να εμβολιαστούμε, εμείς και τα παιδιά μας; Να θωρακίσουμε τις ομάδες υψηλού κινδύνου και να δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρχει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα;» είπε ο υπουργός Υγείας.
Και πρόσθεσε: «Ήθελα να ανακοινώσω σήμερα από εδώ, ότι γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια από το υπουργείο, να ανοίξουν άλλες 14 θέσεις σε ΜΕΘ, να στελεχωθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να είναι έτοιμα την εποχή εκείνη. Σε συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές να μπορέσουμε να πάρουμε ακόμη περισσότερα κρεβάτια σε ΜΕΘ έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση το χειμώνα. Και όλο αυτό που κάνετε σήμερα εσείς εδώ είναι κατά την άποψή μου εξίσου σημαντικό. Είναι ακόμη αυτή η εποχή σήμερα που μπορούμε, σύμφωνα με τους γιατρούς, να εμβολιαστούμε.
Η υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία, η ΜΕΘ, τα κρεβάτια, οι γιατροί οι νοσηλευτές κλπ., είναι και αυτό που εμείς προάγουμε ως κεντρική πολιτική στη δημόσια υγεία και είναι η σωστή διατροφή, η άθληση, το κόψιμο του καπνίσματος που είναι και ένα κομμάτι στο οποίο εμείς έπρεπε να νομοθετήσουμε και το κάναμε. Το σημαντικό κομμάτι όμως είναι να μην έχουμε τα παιδιά μας παθητικούς καπνιστές».
Και συνέχισε για τη σημασία του αθλητισμού στην υγεία: «Ο Μαραθώνιος είναι στάση ζωής κατά την άποψή μου. Δεν είναι ανάγκη να είναι επαγγελματικός ο αθλητισμός, κι εγώ ξεκίνησα ως ένας μικρός ερασιτέχνης αθλητής στα ανοικτά γήπεδα παίζοντας μπάσκετ. Και χιλιάδες άλλα παιδιά το κάνουν αυτό σε όλα τα αθλήματα. Όπως, όμως, και να το κάνουμε, ο στίβος είναι ο βασιλιάς και ο Μαραθώνιος είναι πάντα ο μαγνήτης που έλκει το μεγάλο ενδιαφέρον κι έτσι πρέπει να είναι. Συγχαρητήρια για την προσπάθειά που κάνετε κάθε χρόνο. Όπου μπορεί να στηρίξει το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση, θα το κάνει με μεγάλη χαρά.
Η ΕΠΕ κάνει πολύ σημαντική δουλειά και εμείς θα την ενισχύσουμε. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι, επειδή στην Ελλάδα γίνονται αιγίδες και καμπάνιες δυστυχώς ανεξέλεγκτα, είναι γρανάζια που κινούνται ξεχωριστά το ένα από το άλλο, εγώ πιστεύω στη σύνθεση και στο ομαδικό παιχνίδι.
Αναγγέλλω επίσης σήμερα ότι θα έρθει νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο θα ομογενοποιεί τις προσπάθειες που γίνονται μετά την έγκριση του υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε η δημόσια υγεία να περιφρουρηθεί και να στηριχτεί. Άρα λοιπόν, αν το υπουργείο κρίνει ότι χρειάζεται καμπάνια για τον εμβολιασμό, τότε όλοι οι φορείς θα κάνουν καμπάνια για τον εμβολιασμό και δεν θα κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Αυτό σημαίνει οργανωμένη και δομημένη δημόσια υγεία και πολιτική υγείας. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια και στους ιδιώτες, στις εταιρείες εκείνες που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή, απ’ ότι έμαθα και για σημαντικό ήδη χρονικό διάστημα, και να πω ότι εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με τον ιδιωτικό τομέα. Το αντίθετο, στηρίζουμε τις προσπάθειες που γίνονται από κοινού του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αλλά και το επιχειρείν είναι μέσα στη ζωή και στην ελληνική κοινωνία, αρκεί να γίνεται με κανόνες, με πλαίσιο προς όφελος της μέσης ελληνικής οικογένειας και του Έλληνα φορολογούμενου».
Και κατέληξε ο κ. Κικίλιας: «Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας και να πω το εξής: Κρατήστε το άλλο κομμάτι της σωστής διατροφής, το κομμάτι της διακοπής του καπνίσματος, της άθλησης, της ευεξίας, θα βρείτε το υπουργείο Υγείας μπροστά σας ξανά και ξανά. Αυτό το κομμάτι της πολιτικής υγείας είναι πολύ διαδεδομένο στις ΗΠΑ, τρέχει με γρήγορους ρυθμούς στην Ευρώπη και εμείς βρισκόμαστε πολύ πίσω ως χώρα. Η εικόνα της Μισέλ Ομπάμα να γυμνάζεται και να παίζει με μικρά παιδιά σε ένα πρόγραμμα σε όλη την Αμερική πριν από μερικά χρονια καταπολεμώντας την παιδική παχυσαρκία, και αυτό είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε δυστυχώς, είναι σήμα και δείγμα του πόσο διαφορετικό πρόσημο μπορεί να έχει η υγεία με βάση τις πολιτικές που έχουν να κάνουν με την πρόληψη και την ποιότητα ζωής. Το αξίζουν οι Έλληνες, το αξίζουν οι Ελληνίδες και θα προσπαθήσουμε να τους το προσφέρουμε».
Ο κ. Λουκίδης είπε εκ μέρους της ΕΠΕ: «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς η συμμετοχή μας για έβδομη συνεχόμενη φορά, ως θεσμικός εταίρος, στο Μαραθώνιο της Αθήνας, το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα και ένα θεσμό που αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής.
Αυτή η πρωτοβουλία μας έχει προσφέρει τη δυνατότητα να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε χιλιάδες συμπολίτες μας για τη σημασία της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Συνεχίζουμε λοιπόν τις προσπάθειές μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη μέσω του εμβολιασμού σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων, όπως η πνευμονιοκοκκική πνευμονία, που αποτελεί μια σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, με ένα φορτίο 1,6 εκ. θανάτων ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και θύματα κυρίως βρέφη και ηλικιωμένους.
Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός για πνευμονιόκκοκο συστήνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών σε όλους τους ενήλικες άνω των 65 ετών, καθώς και για ενήλικες 19 έως 64 ετών που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου για σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, όπως οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ασθενείς με χρόνια καρδιακά ή αναπνευστικά νοσήματα, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, όλο το υγειονομικό προσωπικό, καθώς και οι συστηματικοί καπνιστές».
Ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι: «Η μακρόχρονη συνεργασία μας με την ΕΠΕ έχει σταθεί αφορμή αλλά και όχημα να αναδείξουμε το γεγονός ότι ο Μαραθώνιος της Αθήνας δεν αποτελεί μόνο αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, αλλά και μια δεξαμενή αξιών, ανάμεσά τους και η υιοθέτηση ενός διαφορετικού, ενός καλύτερου τρόπου ζωής. Εγκαινιάζοντας το 2019 μια νέα φάση ανάπτυξης και εξέλιξης του θεσμού, με απώτερο στόχο την προσφορά ακόμα πιο ποιοτικών υπηρεσιών από τη διοργάνωση στο μέλλον, ανανεώνουμε και τη δέσμευσή μας να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η πρόληψη, η σωστή διατροφή, η άσκηση και ο εμβολιασμός μπορούν να προσφέρουν σε όλους καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής».
Τέλος, η κα Κατσαούνου τόνισε μεταξύ άλλων: «Ως ΕΠΕ αναγνωρίζουμε και υπηρετούμε πιστά το καθήκον μας να συνδράμουμε συστηματικά στις προσπάθειες ανάδειξης της αναγκαιότητας της πρόληψης συνολικά και του εμβολιασμού ειδικότερα, προκειμένου να έχουμε καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής. Η σωστή ενημέρωση του κοινού αποτελεί καταλυτικό στοιχείο για την ενίσχυση της πρόληψης, γεγονός που αναδεικνύεται και από τα στοιχεία της πρόσφατης έρευνας του Κοινωνικού Βαρόμετρου, που αποτύπωσε υψηλή αξιακή βάση για την πρόληψη στα θέματα υγείας αλλά και βελτίωση (συγκριτικά με αντίστοιχη έρευνα του 2017) σε σχέση με τα μέτρα που λαμβάνονται».