Εξετάζονται οι ευθύνες των αρχών στη Βαλένθια μετά τις φονικές πλημμύρες και την ανεπαρκή δράση πρόληψης. Η πρωτοφανής καταστροφή στη Βαλένθια έχει προκαλέσει σοκ στην Ισπανία καθώς οι νεκροί είναι τουλάχιστον 95 ενώ η πόλη έχει πνιγεί στις λάσπες και τα νερά από τις πλημμύρες. Καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και οι πληγέντες προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν, εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά για τη στάση των αρχών. Αρκετοί κατηγορούν την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, καθώς δεν εξέδωσε συναγερμό παρά μόνο στις 20:15 (τοπική ώρα), τη στιγμή που οι πλημμύρες είχαν ήδη προκαλέσει σοβαρές καταστροφές.
Η πολιτική προστασία έστειλε ειδοποιήσεις όταν υπήρχαν ήδη πλημμυρισμένες πόλεις, με σημαντικούς πολιτικούς να επισημαίνουν την ανικανότητα των υπευθύνων. Εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περιοχές με βιομηχανικές εγκαταστάσεις και σε δρόμους, λόγω της αδυναμίας πρόσβασης. Αναφορές επίσης αναδεικνύουν τις ευθύνες των τοπικών και κεντρικών κυβερνήσεων σχετικά με την κατάσταση.
Η απόφαση του προεδρεύοντος της περιφέρειας, Carlos Mazón, να καταργήσει τη Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης λόγο κόστους, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αν και υποστηρίζεται ότι η μονάδα ήταν αναποτελεσματική. Στην ανακοίνωσή του, το συνδικάτο Intersindical κατηγορεί τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα για την περιβαλλοντική υποβάθμιση και τις επιπτώσεις στις ακραίες καιρικές συνθήκες. Αντίστοιχα, η κλιματολόγος Eva Saldaña τόνισε την ανάγκη άμεσων δράσεων κατά της κλιματικής αλλαγής, η οποία είναι παρούσα και επιδρά στην καθημερινότητα.