Vodafone: Δημιουργία κέντρου καινοτομίας για e-health στην Ελλάδα

Η Ελλάδα επελέγη από τον  Όμιλο Vodafone για τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας για εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας (e-health), μέσω της ελληνικής θυγατρικής εταιρείας Vodafone Innovus, όπως ανακοίνωσαν σε διαδικτυακή εκδήλωση η διευθύνουσα σύμβουλος Ευρώπης του ομίλου Vodafone, Serpil Timuray και ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Greece, Χάρης Μπρουμίδης. 

propoli

Πρόκειται για ένα από τα Παγκόσμια Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης του ομίλου Vodafone, που θα εστιάζει στο Internet of Things και για την απόφαση αυτή ενημερώθηκε και η κυβέρνηση.

«Πιστεύουμε στην Ελλάδα, στην ανάκαμψή της και στις δυνατότητες των ανθρώπων της» ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος Ευρώπης του ομίλου Vodafone, Serpil Timuray εξηγώντας ότι «η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα στην οποία ο όμιλος επενδύει με συνέπεια εδώ και τρεις σχεδόν δεκαετίες». Στόχος του Ομίλου, όπως διευκρινίστηκε είναι να συμβάλλει στη δημιουργία της μεγαλύτερης γκάμας ολοκληρωμένων ΙοΤ λύσεων στην αγορά, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι στον μετά την πανδημία κόσμο, όλοι θα έχουν πρόσβαση σε κρίσιμες υπηρεσίες, που θα βελτιώσουν τις ζωές μας, όπως η υγεία» συμπλήρωσε η διευθύνουσα σύμβουλος.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, Xάρης Μπρουμίδης, τόνισε πως πρόκειται  για μια πρωτοβουλία στρατηγικής σημασίας για τον Όμιλο, η οποία αποκτά πρόσθετο συμβολισμό στην τρέχουσα συγκυρία που βιώνουν τα συστήματα υγείας, αλλά και οι οικονομίες παγκοσμίως. Η εν λόγω κίνηση αποτελεί ξεκάθαρη «ψήφο εμπιστοσύνης» του Vodafone Group στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με όχημα τις ψηφιακές τεχνολογίες και παρά την εκτεταμένη κρίση, αλλά και στην ομάδα της Vodafone Group. 

Η Vodafone Innovus, μία θυγατρική της Vodafone Ελλάδας, η οποία ιδρυθηκε το 2004 στην Αθήνα, υπήρξε η πρώτη εξαγορά startup από τον όμιλο Vodafone και η πρώτη εταιρεία πίσω από την οποία στοιχήθηκε η στρατηγική ΙοΤ του Ομίλου. Ως ένα Παγκόσμιο Κέντρο για την Έρευνα και την Ανάπτυξη, η Vodafone Innovus θα αναλάβει την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων Internet of Things, με δύο προϊόντα της να είναι ήδη έτοιμα προς εμπορική διάθεση στις διεθνείς αγορές.

Η πρωτοβουλία, πέρα από τη σημασία της για τη συνολική στρατηγική του Ομίλου Vodafone στο Internet of Things, επιβεβαιώνει την δέσμευση της εταιρείας να καλλιεργεί και να διατηρεί ταλέντο στην Ελλάδα. H Vodafone και η Vodafone Innovus απασχολούν περισσότερα από 650 στελέχη που ασχολούνται με την τεχνολογία και τα ψηφιακά επαγγέλματα, καταγράφοντας αύξηση 40% σε σχέση με το 2017.

Έμφαση στον κλάδο της υγείας και στα logistics
 

Η Vodafone Innovus, μέσω του κέντρου έρευνας και καινοτομίας, θα επικεντρωθεί αρχικά σε δύο τομείς στον κλάδο της υγείας και στα logistics εστιάζοντας στις τεράστιες ευκαιρίες που δημιουργεί η ψηφιοποίηση του κλάδου της υγείας  με στόχο μια πιο άνετη αποθεραπεία και μια καλύτερη ζωή.

Συγκεκριμένα έχει αναπτύξει ήδη μια εφαρμογή τηλεϊατρικής, η οποία είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα και τέλη του ερχόμενου Μαρτίου θα καταστεί διαθέσιμη στο εξωτερικό. Η ΙοΤ λύση Vodafone Remote healthcare, αποτελεί μια προηγμένη διασυνδεδεμένη υπηρεσίας eHealth που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων και την ιατρική συμβουλευτική ανάμεσα σε ασθενή και γιατρό από απόσταση, κάτι σαν ένα ψηφιακό ιατρικό βαλιτσάκι, που αξιοποιεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία του Προγράμματος Τηλεϊατρικής Vodafone παρέχοντας δωρεάν προληπτικές υπηρεσίες υγείας. Να υπενθυμίσουμε ότι το Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής Vodafone, υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone για 14η συνεχή χρονιά σε 100 απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής της Υγείας και η εταιρεία Vidavo. 

Το δεύτερο προϊόν, τη διεθνή ανάπτυξη του οποίου θα αναλάβει η Vodafone Innovus, ονομάζεται Coolio και επί της ουσίας πηγαίνει την IoT λύση Vodafone connected cabinets στην επόμενη ημέρα, κάνοντάς ακόμη πιο μικρή, πιο καινοτόμα και πιο απλή, με στόχο να διατεθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως. Επί της ουσίας το Coolio επιτρέπει την, από απόσταση, παρακολούθηση μιας σειράς μετρήσεων όπως η θερμοκρασία, το βάρος του προϊόντος και η παροχή ανωνυμοποιημένων στοιχείων για την επισκεψιμότητα. Η παρακολούθηση της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας έχει ιδιαίτερη σημασία ενόψει της διανομής των εμβολίων για τον Covid-19 τα οποία απαιτούν συντήρηση και διαμεταφορά σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Το ΙοΤ, το 5G και η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέψουν στη Vodafone Innovus να δημιουργήσει ακόμη πιο σύνθετες υπηρεσίες, που με τη σειρά τους θα έρθουν να ενδυναμώσουν τις επιχειρήσεις, αυτοματοποιώντας εργασίες ρουτίνας, απελευθερώνοντας σπάνιους πόρους και οδηγώντας σε βέλτιστη επιχειρησιακή λειτουργία.

©Πηγή: amna.gr

Loading