Η Βόρεια Μακεδονία απείχε από την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, γεγονός που την καθιστά μοναδική στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Βόρεια Μακεδονία ξεχώρισε ως η μοναδική χώρα μεταξύ των Δυτικών Βαλκανίων που απείχε από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με το ψήφισμα που επιβεβαιώνει την υποστήριξη στην Ουκρανία και τον σεβασμό της εδαφικής της ακεραιότητας. Το ψήφισμα, που προτάθηκε από την Ουκρανία και ευρωπαίους συμμάχους, εγκρίθηκε με 93 ψήφους υπέρ και 18 κατά, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, με 65 αποχές.
Η Βόρεια Μακεδονία είχε υποστηρίξει ένα ανταγωνιστικό σχέδιο ψηφίσματος που προετοίμασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο ζητούσε τον ταχύ τερματισμό της σύγκρουσης χωρίς να αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Το σχέδιο αυτό τροποποιήθηκε σημαντικά με την υιοθέτηση τροπολογιών από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες προσέφεραν την απαιτούμενη αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα και τόνισαν την ανάγκη για δίκαιη ειρήνη. Παρά τις αλλαγές, η Βόρεια Μακεδονία επέλεξε να απείχει και από το τροποποιημένο ψήφισμα.
Ο πρωθυπουργός Χρίστιαν Μίτσκοσκι, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δεν προσέφερε διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση της χώρας του να υποστηρίξει το αρχικό σχέδιο που κατέθεσαν οι ΗΠΑ. Είπε μόνο ότι αποφασίστηκε να γίνουν συνυποστηρικτές του ψηφίσματος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη. Αυτή η στάση αναλύεται από πολιτικούς παρατηρητές ως προσπάθεια του Μίτσκοσκι να πλησιάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, απογοητευμένος από την ΕΕ, η οποία έχει αφήσει τη Βόρεια Μακεδονία εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Εν τω μεταξύ, η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας είχε εκφράσει σταθερή υποστήριξη στις ευρωπαϊκές ενέργειες σχετικά με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Ο Μίτσκοσκι, ηγούμενος του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE, έχει οικοδομήσει ισχυρές σχέσεις με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν και το κόμμα του, Fidesz, επισημαίνοντας τη στροφή της χώρας του προς τις ΗΠΑ.
Πηγή περιεχομένου: in.gr