<span id=seo_<a href=https://politic.
gr?p=1877481>meta>Η Βραζιλία δίνει διορία 72 ωρών στη Meta για την υπηρεσία fact-checking, προειδοποιώντας με νομικά μέτρα. Η Βραζιλία ανακοίνωσε σήμερα (10/1) ότι παρέχει στην εταιρεία Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) προθεσμία 72 ωρών προκειμένου να διευκρινίσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από την κατάργηση της υπηρεσίας ελέγχου περιεχομένου (fact-checking) στις πλατφόρμες της. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η κυβέρνηση απειλεί με ποινικά μέτρα. Λόγω της έλλειψης διαφάνειας εκ μέρους της εταιρείας, η κυβέρνηση θα στείλει εξώδικο, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Ζόρζε Μεσίας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την προάσπιση των νομικών συμφερόντων του κράτους.
Εάν η Meta δεν ανταποκριθεί εντός της προθεσμίας αυτής, θα προχωρήσει σε νομικά μέτρα, πρόσθεσε. Δεν θα επιτρέψουμε τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης να οδηγήσουν σε μια ψηφιακή σφαγή, υπογράμμισε ο Μεσίας. Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδιοκτήτης της Meta, είχε ανακοινώσει την προηγούμενη Τρίτη την απόφαση να τερματίσει το πρόγραμμα fact-checking στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι επιθυμεί να αποκαταστήσει την ελευθερία της έκφρασης στις πλατφόρμες του.
Ο Ζόρζε Μεσίας επισήμανε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για τη στάση της Meta, η οποία φαίνεται να είναι συνεχώς αναποφάσιστη. Επιπλέον, η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Σάο Πάουλο είχε δώσει ήδη προηγουμένως προθεσμία 30 ημερών στη Meta για να εξηγήσει αν η απόφαση τερματισμού του προγράμματος θα ισχύσει και στη Βραζιλία.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία του σήμερα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, υπογράμμισαν τη σημασία της διατήρησης της εθνικής κυριαρχίας απέναντι στους διαδικτυακούς κολοσσούς. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν πρέπει να συγχέεται με την ελευθερία διάδοσης ψεμάτων και ότι είναι σημαντικό να συνεργαστούν ώστε να αποτραπεί η παραπληροφόρηση που θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.
Πηγή περιεχομένου: in.gr