Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ: Οι πρόσφυγες από το Σουδάν στη Λιβύη ενδέχεται να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη

Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ: Οι πρόσφυγες από το Σουδάν στη Λιβύη ενδέχεται να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ αναδεικνύει τις ανθρωπιστικές κρίσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες παγκοσμίως. Ο Φιλίππο Γκράντι, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, παρουσίασε μια ανησυχητική εικόνα ενός κόσμου πνιγμένου στις συγκρούσεις, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ενημέρωσής του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή πολέμου και κρίσης, με ενεργές συγκρούσεις από το Σουδάν έως την Ουκρανία και από το Σαχέλ μέχρι τη Μιανμάρ, επισημαίνοντας ότι οι άμαχοι και οι ανθρωπιστικοί φορείς στοχοποιούνται συστηματικά . Η κατάσταση είναι επιδεινούμενη, καθώς το ένα τρίτο του πληθυσμού του Σουδάν έχει εκτοπιστεί, ενώ τα 123 εκατομμύρια εκτοπισμένων παγκοσμίως ζητούν άμεσες ενέργειες από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Γκράντι κατήγγειλε την ανικανότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας να εκπληρώσει την αποστολή του για τη διατήρηση της ειρήνης. Εκφράζοντας τη θέση των εκτοπισμένων, επεσήμανε ότι η κρίση στο Σουδάν θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την περιοχή , αναφερόμενος στους πρόσφυγες που έχουν ήδη φτάσει στη Λιβύη, και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στήριξη προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες, όπως το Τσαντ, παρά τους περιορισμένους πόρους.

Ο Ύπατος Αρμοστής προειδοποίησε για τις σοβαρές συνέπειες των περικοπών στην ανθρωπιστική βοήθεια, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι περικοπές έχουν ήδη θανατηφόρες συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους. Η ανθρωπιστική βοήθεια παρέχει σταθερότητα και είναι απαραίτητη για την υποστήριξη των εκτοπισμένων και των κοινοτήτων που τους φιλοξενούν. Η Ελλάδα, μέσω του πρέσβη Ευάγγελου Σέκερη, δήλωσε ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του Ύπατου Αρμοστή και τόνισε την ανάγκη διατήρησης του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και ενίσχυσης της χρηματοδότησης για ανθρωπιστική βοήθεια.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play