Σαφής η αναγνώριση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας για τη θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη, στο πλαίσιο της συνθήκης της Λωζάννης. Το ζήτημα της τουρκικής μειονότητας στη Θράκη επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο, καθώς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τις θέσεις του μέσω ανακοινώσεων, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να απαντά κάθε φορά. Αυτή τη φορά, η συζήτηση αναζωπυρώθηκε εξαιτίας μίας ανάρτησης του τουρκικού Υπουργείου που σχετίζεται με την επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης.
Μία ανάρτηση που προκάλεσε την άμεση απάντηση της ελληνικής διπλωματίας. Στην ανάρτησή του, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών γιορτάζει την 98η επέτειο ίδρυσης της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, αναγνωρίζοντας την ως την παλαιότερη μη κυβερνητική οργάνωση της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης.
Επιπλέον, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι υποστηρίζει τις «δίκαιες προσπάθειες» της Ένωσης για να διατηρήσει την ονομασία της σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σαφής η απάντηση της Αθήνας, με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών να τονίζει ότι η συνθήκη της Λωζάννης αναφέρεται ρητά σε θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα στη Θράκη. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η Ελληνική Πολιτεία σέβεται πλήρως τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη, παρέχοντας πλήρη ισονομία και ισοπολιτεία στους πολίτες της μειονότητας.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η Τουρκική Ένωση Ξάνθης είχε απαγορευθεί από τις ελληνικές αρχές το 1987 και το 1999, ενώ απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2008 καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι. Παρά τις προσπάθειες για επανανομιμοποίηση, οι ελληνικές δικαστικές αρχές αρνήθηκαν να επικυρώσουν την ένωση, που κατηγορείται επίσης για σχέσεις με το Τουρκικό Κόμμα Εθνικιστικής Κίνησης (ΜΗΡ) και την ακροδεξιά οργάνωση των Γκρίζων Λύκων.
Πηγή περιεχομένου: in.gr