Η ιστορία του Πάπα Ελευθερίου αποκαλύπτει την ελληνική κληρονομιά στην Καθολική Εκκλησία. Στην θρησκευτική κοινότητα προκάλεσε θλίψη η είδηση του θανάτου του 88χρονου Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος απεβίωσε τη Δευτέρα 21 Απριλίου, μόλις μία ημέρα μετά τον χαιρετισμό του προς τους πιστούς στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας υπήρξε Έλληνας Πάπας, ο Ελευθέριος, ο οποίος πιθανώς γεννήθηκε στην Ήπειρο και κυβέρνησε από το 175 έως το 189 μ.Χ.
Ο Πάπας Ελευθέριος, ο οποίος πιστεύεται ότι γεννήθηκε στην Ήπειρο, ήταν Πάπας από το 175 έως το 189 μ.Χ. Μετά την είδηση του θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου, φουντώνουν οι φήμες σχετικά με την πιθανή διαδοχή του. Αυτό επαναφέρει στο προσκήνιο την ερώτηση: Υπήρξε ποτέ Έλληνας Πάπας; Η απάντηση είναι καταφατική, και η ιστορία του Ελευθερίου προσφέρει μια ενδιαφέρουσα διάσταση στην κληρονομιά της Καθολικής Εκκλησίας.
Η θητεία του αντιπροσωπεύει την εποχή όπου η Εκκλησία ξεκίνησε να αντιστέκεται στις αιρέσεις και να αποτελεί γέφυρα μεταξύ της εποχής των Μαρτύρων και της θεολογικής συγκρότησης του 3ου αιώνα. Ο Ελευθέριος, κατά τη διάρκεια της διοίκησής του, είχε να αντιμετωπίσει την αναταραχή που προκλήθηκε από τον Μοντανισμό, ένα κίνημα που γεννήθηκε στη Μικρά Ασία και αφορούσε χριστιανούς που πίστευαν ότι νέες πνευματικές αποκαλύψεις μπορούσαν να προκύψουν μέσα από εκστατικές εμπειρίες.
Επιπλέον, η πολιτική στάση του Πάπα Ελευθερίου απέναντι στις αιρέσεις του Μοντανισμού τον τοποθέτησε σε ένα κρίσιμο σημείο στην ιστορία της Εκκλησίας. Μετά τον θάνατό του το 189 μ.Χ., ο Ελευθέριος ενταφιάστηκε στον Απόστολο Πέτρο και τα λείψανά του μεταφέρθηκαν το 16ο αιώνα στην εκκλησία της Αγίας Σουζάνας στη Ρώμη, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα.
Πηγή περιεχομένου: in.gr