Ύπνος: Το μυστικό της παιδικής ηλικίας που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητά του

Ύπνος: Το μυστικό της παιδικής ηλικίας που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητά του

Ανακαλύψτε πώς η παιδική ηλικία επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου μας μέσω απλών πρακτικών αυτοφροντίδας. Το σύγχρονο άτομο διακατέχεται από πολλές υποχρεώσεις, όπως η εργασία, οι οικογενειακές υποχρεώσεις και οι καθημερινές δραστηριότητες. Αυτή η κατάσταση υπερφόρτωσης είναι πλέον συχνό φαινόμενο. Η ποιότητα και η επάρκεια του ύπνου είναι κρίσιμη για την ψυχική και σωματική υγεία κάθε ατόμου. Μία αναπάντεχη μέθοδος για τη βελτίωση του ύπνου μας είναι να επιστρέψουμε στην παιδική μας ηλικία, αγκαλιάζοντας ένα λούτρινο παιχνίδι, όπως αποδεικνύει η επιστημονική έρευνα.

Οι ψυχολόγοι ονομάζουν τα λούτρινα παιχνίδια «αντικείμενα μετάβασης», καθώς αυτά βοηθούν τα παιδιά να διαχειρίζονται τον κόσμο γύρω τους και να αισθάνονται ασφαλή σε περιόδους πίεσης. Σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό PLOS One, η αγκαλιά ενός λούτρινου παιχνιδιού μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη και κατ’ επέκταση το άγχος. Η δημοτικότητα των βαριών κουβερτών ύπνου αυξάνεται, καθώς οι ενήλικες αναγνωρίζουν τα οφέλη αυτών των αντικειμένων.

Αξιοσημείωτο είναι πως οι καλύτερες πρακτικές αυτοφροντίδας είναι αυτές που είτε διδάσκουμε στα παιδιά μας είτε θυμόμαστε από την παιδική μας ηλικία. Εφαρμόζοντας αυτές τις πρακτικές στην καθημερινότητά μας, μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας.

Για παράδειγμα, η δημιουργία μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου είναι απαραίτητη. Οι ενήλικες συχνά παραλείπουν τη διαδικασία αυτή και πέφτουν στο κρεβάτι μετά από μια κουραστική μέρα, κρατώντας το τηλέφωνό τους στο χέρι. Προτείνεται να χαλαρώνουμε πριν τον ύπνο, μειώνοντας τα φώτα και απολαμβάνοντας ένα τσάι ή απαλή μουσική.

Αντίστοιχα, οι ενήλικες μπορούν να ωφεληθούν από τη δημιουργική δραστηριότητα, όπως η ζωγραφική ή η κατασκευή, καθώς αυτή προσφέρει ανακούφιση και ευχαρίστηση. Επιπλέον, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να γίνει διασκεδαστική αν την προσεγγίσουμε με την παιδική αθωότητα και αυθορμητισμό.

Μην παραλείπετε τις σύντομες ανάπαυλες κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς αυτές μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία. Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να ξεκουραστεί και να ανανεωθεί, προτού φτάσετε στο σημείο της εξάντλησης.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play