Υποβρύχιο νεκροταφείο βόμβων: 900 χρόνια για τον καθαρισμό του!

Υποβρύχιο νεκροταφείο βόμβων: 900 χρόνια για τον καθαρισμό του!

Ανακαλύψτε τις συνέπειες των βυθισμένων όπλων στη Βόρεια και Βαλτική Θάλασσα. Όταν τον Αύγουστο του 1914, ο βρετανικός στόλος βύθισε τον γερμανικό στο νησί Ελιγολάνδης, η Αντάτ πανηγύρισε τη νίκη της. Ωστόσο, από τότε, κάθε μεγάλη ναυμαχία κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων έχει αφήσει πίσω της έναν σημαντικό ηττημένο: τη φύση, και κατά συνέπεια, τα παιδιά μας στο μέλλον. Κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, περίπου 1,3 εκατομμύρια τόνοι πυρομαχικών διασκορπίστηκαν στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ η Βαλτική Θάλασσα φιλοξενεί 300.000 τόνους συμβατικών πυρομαχικών. Περαιτέρω, περίπου 30.000 τόνοι χημικών παραγόντων πολέμου, όπως το χλώριο και το αέριο μουστάρδας, μολύνουν τα ύδατα της Βαλτικής, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για το θαλάσσιο οικοσύστημα και την ανθρώπινη υγεία.

Η διαδικασία της αποδόμησης αυτών των επικίνδυνων όπλων δεν είναι απλή. Η αργή και αόρατη διαδικασία έκπλυσης χημικών ουσιών στο θαλάσσιο περιβάλλον είναι ο πραγματικός κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Συμμαχικές δυνάμεις οργάνωσαν βιαστικές υποβρύχιες χωματερές στη Βόρεια Θάλασσα. Οι περιοχές αυτές χαρτογραφήθηκαν τη δεκαετία του 1950, όμως οι κίνδυνοι παραμένουν σοβαροί.

Οι επιστήμονες, όπως ο δρ. Ματθίας Μπρένερ από το Ινστιτούτο Άλφρεντ Βέγκενερ, διεξάγουν εκτενείς έρευνες για να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις των βυθισμένων όπλων τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τη θαλάσσια ζωή. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι μυϊκοί ιστοί των ψαριών που ζουν κοντά στα ναυάγια περιέχουν ίχνη τρινιτροτολουολίου (TNT), με σοβαρές συνέπειες για την υγεία των ψαριών. Επιπλέον, οι καταναλωτές που ζουν στη Βόρεια Θάλασσα ενδέχεται να εκτίθενται σε κινδύνους, καθώς τα θαλασσινά απορροφούν αυτές τις τοξίνες.

Ο επικεφαλής επιχειρησιακών υπηρεσιών της SeaTerra, Ντίτερ Γούλντιν, αναφέρει ότι ο καθαρισμός των θαλάσσιων αυτών υπολειμμάτων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Ακόμα και αν οι τρέχουσες τεχνολογίες ολοκληρώσουν το έργο, θα χρειαζόμασταν έως και 900 χρόνια για να αποκατασταθούν πλήρως οι θάλασσες αυτές. Οι θάλασσες αυτές παραμένουν μολυσμένες σε δραματικά επίπεδα και οι τεχνικές αποκατάστασης είναι ακόμη υπό ανάπτυξη.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play