Ζακλίν ντε Ρομιγύ: Ένα μέτρο δικαίου και ηθικής

Ζακλίν ντε Ρομιγύ: Ένα μέτρο δικαίου και ηθικής

Η Ζακλίν ντε Ρομιγύ αναγνωρίστηκε ως σπουδαία ελληνίστρια, αφιερώνοντας τη ζωή της στην αρχαία ελληνική γραμματολογία. Στις 18 Δεκεμβρίου 2010, απεβίωσε η γαλλίδα ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ, που είχε διεθνή αναγνώριση και διακεκριμένες επιδόσεις στον τομέα της αρχαίας ελληνικής γραμματολογίας. Η Ζακλίν ντε Ρομιγύ αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και σκέψης, με ιδιαίτερη έμφαση στο έργο του Θουκυδίδη.

Γεννημένη στις 26 Μαρτίου 1913, η Ρομιγύ υπηρέτησε στην έδρα για την Ελλάδα και τη διαμόρφωση της ηθικής και πολιτικής σκέψης στο Collège de France από το 1973 έως το 1984. Ήταν η δεύτερη γυναίκα που εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, το 1988, ακολουθώντας τη Μαργκερίτ Γιουρσενάρ. Η ζωή της ήταν γεμάτη συγγραφή και διδασκαλία, ενώ το 1995 πολιτογραφήθηκε Ελληνίδα.

Το 2000, το βιβλίο της «Ο Θουκυδίδης και ο Αθηναϊκός Ιμπεριαλισμός» εκδόθηκε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Παπαδήμα σε μετάφραση της Λύντιας Στεφάνου. Η διακεκριμένη λογοτέχνιδα Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου αφιέρωσε ένα άρθρο σε αυτό το έργο, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα» την 1η Ιουλίου 2001.

Η Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου αναφέρθηκε στη Ρομιγύ, τονίζοντας την αγάπη της για τον ελληνικό πολιτισμό και τη σημασία του έργου της «Ο Θουκυδίδης και ο Αθηναϊκός Ιμπεριαλισμός». Η Ζακλίν ντε Ρομιγύ αναλύει με τρόπο που ανταγωνίζεται τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, καταλήγοντας στην ακατάβλητη δύναμη της σκέψης του Θουκυδίδη.

Η σημαντική κληρονομιά της Ρομιγύ, που επηρεάζει την κατανόησή μας για την ηθική και πολιτική φιλοσοφία, συνεχίζει να εμπνέει πολλές γενιές.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play