Ο Ζελένσκι τονίζει την ανάγκη συμμετοχής της Ουκρανίας και των διεθνών δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις για την ειρηνική λύση. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη θα συμμετάσχουν στις επικείμενες συνομιλίες με στόχο την τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο (25/1) με την Μολδαβή ομόλογό του, Μάγια Σάντου, ο Ζελένσκι υπογράμμισε τη σημασία της ουκρανικής συμμετοχής στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι αυτή είναι απαραίτητη για την επιτυχία των συνομιλιών. Η Ουκρανία χρειάζεται απαραιτήτως να συμμετάσχει στις συνομιλίες, ώστε να έχουν θετικό αντίκτυπο οι διαπραγματεύσεις.
Αναφερόμενος στη σύνθεση των συνομιλιών, ο Ζελένσκι δήλωσε: Ελπίζω η Ουκρανία να είναι παρούσα μαζί με την Αμερική, την Ευρώπη και τη Ρωσία, διευκρινίζοντας ότι το πλαίσιο των συνομιλιών παραμένει ασαφές. Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία η Ευρώπη να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας ότι η Ουκρανία σκοπεύει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ζελένσκι υποστήριξε επίσης ότι μόνο με την συμμετοχή της Ουκρανίας μπορεί ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να τερματίσει τον πόλεμο, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν επιθυμεί να τελειώσει ο πόλεμος, ενώ η Ουκρανία το θέλει. Μόνο με την Ουκρανία παρούσα μπορεί να λήξει τον πόλεμο ο Τραμπ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Τραμπ είχε δεσμευτεί να λήξει τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας μέσα σε 24 ώρες από την ανάληψη της προεδρίας, αλλά οι σύμβουλοί του έχουν παραδεχτεί ότι μια συμφωνία ενδέχεται να χρειαστεί μήνες. Ο Τραμπ έχει εκφράσει την πρόθεση να συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ωστόσο, ο Πούτιν ανέφερε ότι ένα διάταγμα του Ζελένσκι που απαγορεύει τις συνομιλίες μαζί του αποτελεί εμπόδιο για τις διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να προμηθεύσει άνθρακα στη Μολδαβία ή στην Υπερδνειστερία για να συμβάλει στην επίλυση των ενεργειακών τους προβλημάτων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30%. Υπενθυμίζεται ότι η Μολδαβία αντιμετωπίζει ενεργειακή κρίση λόγω της διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στις αρχές του 2025.
Πηγή περιεχομένου: in.gr