Ο Ζελένσκι τονίζει την ανάγκη για άμεση και πλήρη κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, προκειμένου να διασφαλιστούν οι ανθρώπινες ζωές. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογράμμισε χθες ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να αναμένει έως τις 8 Μαΐου για να τεθεί σε εφαρμογή η προσωρινή κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε ο ηγέτης του Κρεμλίνου, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια σύγκρουση που διαρκεί περισσότερο από τρία χρόνια. «Η κατάπαυση του πυρός δεν θα πρέπει να είναι για λίγες ημέρες και να ξαναρχίσουν οι σκοτωμοί μετά», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του.
Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι υποτίθεται ότι η ανθρωπότητα πρέπει να περιμένει την 8η Μαΐου, μόνο και μόνο για να επιτραπεί στον Πούτιν να έχει την ηρεμία κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης. «Δίνουμε περισσότερη αξία στις ανθρώπινες ζωές, όχι στις παρελάσεις», τόνισε, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση πυρός για τουλάχιστον 30 ημέρες, προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για ουσιαστική διπλωματία.
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τα ορυκτά, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι οι συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες προχωρούν, αναφορικά με την προνομιακή πρόσβαση στον ορυκτό πλούτο της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκει να επιτευχθεί συμφωνία για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, ιδίως των σπάνιων γαιών, ως αντάλλαγμα για την στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο, που ξεκίνησε από τον προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν, με την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022.
Πηγή περιεχομένου: in.gr
